Otthon

Magyar macska lett világhírű Izlandon

Egyre több macska áll munkába: boltokban egerésznek, vagy csak csalogatják be a vendégeket a kirakatokban. Ez a magyar cicus is hivatásos egérfogó, de Izlandon lett világhírű.

A Pál Dáníelsdóttirnek elnevezett macska Izland nyugati részén, a Hellnar hotelben dolgozik Snæfellsnesben. Gazdái mindketten magyarok, ők is az említett hotelben dolgoznak, és szerencséjükre a cicájuknak is találtak állást. A kétéves hivatásos egérvadász olyan ügyesen szedi össze a rágcsálókat, hogy hivatalos igazolványt is kapott fényképpel és névvel ellátva, és saját közösségi oldalai is lettek.

Dolgozó macskák

A cicákat annak idején azért tartották sok helyen, mert összefogdosták az egereket, pockokat, patkányokat, amelyek kárt okoztak volna a termésben, a tárolt gabonában, kukoricában. Mostanra eljutottunk odáig, hogy főként kedvtelésből tartunk cicákat, akik közül néhány hivatalosan is állásra lelt. New Yorkban egy fotós könnyedén talált negyven dolgozó macskát, akik főleg vevőcsalogatóként működtek különböző boltokban. Az oroszországi Téli Palota múzeumban konkrét cicaőrséget szerveztek meg, ugyanis annyi kárt okoztak a patkányok és az egerek az értékes szépművészeti tárgyakban, hogy a macskatartás tűnt a legjobb megoldásnak.  Régi módszer ez, és eddig mindig az történt, hogy amikor megváltak a cicáktól, a rágcsálók visszaköltöztek, és amikor szolgálatba állították a négylábú védelmet, az egerek száma is erősen lecsökkent. A leghosszabb titulusa azonban az angol miniszterelnökségi főegerésznek van: Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. A Downing Street 10. szám alatt már az ezerötszázas évek óta tartanak macskát, Humphrey és Larry pedig hivatalosan is megkapta a kitüntető címet, de a leghosszabb ideig  Wilberforce szolgált, élete 18 éve alatt Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnököknek is dolgozott.