Otthon

Ma van a Földünkért világnap, ami arra emlékeztet, mennyire vigyáznunk kellene a bolygónkra

1991. október 21-én a Természet-védelmi Világszövetség, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Természetvédelmi Világalap összefogtak a jövőnkért: megalkották a Földünkért című, új élővilág-megőrzési stratégiát. Minden évben erre a napra emlékezünk.

A Földünk védelme érdekében indított Caring for the Earth nevű világméretű kampány nemcsak az egyéneket, de a különböző szervezeteket, döntéshozókat is cselekvésre buzdította. A Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan jelszó nagyon találó: mi magunk egyenként is sokat tehetünk azért, hogy a Földünk élhetőbb bolygó legyen, amit aztán nyugodt szívvel hagyhatunk hátra utódainknak. Olyan változtatások, mint a csöpögő csap megszereltetése, a kádban fürdés zuhanyzásra cserélése, a szelektív hulladékgyűjtés, a helyi termékek fogyasztása, a húsevés mérséklése sokat tesznek hozzá bolygónk és a rajta élők egészségéhez.

stocksnap.io/Porapak Apichodilok

Fotó: stocksnap.io/Porapak Apichodilok

A program hatására sok minden indult el. Azt emberek megtudták, hogy 25 éve még 10 hónap, ma már 8 hónap alatt elhasználunk annyi természeti erőforrást, amit bolygónk 12 hónap alatt tud csak előállítani. 1992-ben, a riói környezeti világtalálkozó megtartásakor épp október 21-ére, a Földünkért világnapjára esett a globális túlfogyasztás napja. Több környezeti világegyezményt is elfogadtak, például a biológiai sokféleségről szóló egyezményt, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményét, az elsivatagosodás elleni egyezményt, ezen kívül előkészítették az erdőgazdálkodásról és a tengerek védelméről szóló egyezmények későbbi elfogadását.

Az egyén felelőssége

Magyarországon 1992 óta ünnepeljük a Földünkért világnapot. Fő üzenete, hogy a világ csak akkor fog megváltozni, ha mi magunk is változunk. Megszabadulunk a tudatlanságtól, mérsékeljük a pazarlást, nem pusztítjuk ekkora erővel a természeti erőforrásokat, nem szennyezzük a környezetünket, nem szemetelünk. Tisztában kell lennünk azzal, milyen káros hatásai vannak az erdők kivágásának, a nagyüzemi állattartásnak, vigyázunk a körülöttünk élő állatokra, nem öljük vegyszerekkel a méheket és más hasznos állatokat, és elkezdjük nem bántani, hanem tisztelni a Földet.