Otthon

Jelek, amik azt mutatják, hogy kutyánk igazán szeret minket

Kutyát tartani azért is olyan nagy öröm, mert feltétel nélküli szeretetet, hűséget, néha egyenesen imádatot tapasztalhatunk meg részükről, ez pedig hihetetlen mértékben feltölti érzelmi raktárainkat. De honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk tényleg szeret minket?

Marc Bekoff viselkedéskutató hosszú évek óta kutatja a kutyák viselkedését, érzelmeit, jelzéseit, s a témában több könyvet is kiadott már. Azt nélküle is tudjuk, hogy a kutya és az ember között nem mindig alakul ki ugyanolyan minőségű kapcsolat. Vannak kedvencek, akikkel igazán egymásra tudunk hangolódni, és félszavakból is értjük egymást, máskor vagy mi, vagy a kutyus távolságtartóbb, rejtélyesebb viselkedésű. Sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy a kutya igazán képes-e szeretni minket, és nem csak a falka alfa-hímjének, azaz a gazdinak kijáró ösztönös tiszteletről és odafigyelésről van szó – amit mi tévesen szeretetnek, és pláne feltétel nélkülinek vélünk.

Ugyanúgy éreznek, mint mi

Bekoff szerint azonban a kutyák érzésvilága, gondolkodása egészen hasonlít az emberéhez. Az állatokat különféle ingereknek tették ki, miközben agyukat MRI-géppel vizsgálták. Ugyanaz a része aktiválódott az agynak szomorúság, öröm vagy épp féltékenység esetén embernél és állatnál egyaránt. Az is kiderült, hogy a kutyák képesek olvasni csupán az arckifejezésünkből. A szakértő véleménye szerint tehát pont annyira vagyunk képesek megérteni egymás érzéseit a kutyánkkal, amennyire más embertársainkkal – van, akivel nagyon gyorsan és flottul megy, másokkal kevésbé, a dolog teljesen személyiségfüggő. Nincs hát egy egyetemes „szeretetgenerátor”, ami garantálja, hogy a kutyánk imádni fog minket. Annyi bizonyos, hogy a kutyusok képesek szeretni minket, még akkor is, ha ellenkező tapasztalatokat szereztek egy előző gazdinál vagy menhelyen. A bizalomnak kell csupán kialakulnia, időre van szükség, és persze sok dicséretre, szeretgetésre. De ha ebünk szinte csüng rajtunk a tekintetével, mindenhova követ, és ha nem talál, akkor keresni kezd, gyakran bújik mellénk, akkor tudhatjuk, hogy teljes szívéből szeret minket – ennél pedig kevés jobb érzés létezik a világon.