Otthon

A lovaglás jó hatással van gyerekre és felnőttre egyaránt

A lovaglást sokan túl veszélyesnek tartják, vagy épp arról vannak meggyőződve, hogy nem is igazi mozgás, hiszen ülünk az állaton. A tévhitek ellenére lovagolni nagyon is jó edzés, ráadásul lelkileg is feltöltődünk közben.

A lovaglás gyerekek és felnőttek esetében is nagyon sok területet fejleszt. Elsősorban az egyensúlyérzéket, hiszen kapaszkodás nélkül kell megtartanunk magunkat a folyamatosan mozgó állaton. Ehhez igen sok izom összehangolt munkájára van szükség, a törzs, a combok, lábszárak izmai, a farizmok és a hátizmok is mind dolgoznak közben. Olyannyira, hogy a lovaglás egy átlagos súlyú, 70 kilós embernél percenként öt kalóriát éget el – nem véletlenül nevezik sportnak. További előnye, hogy a legtöbbször szabad levegőn vagyunk, testünket kénytelenek vagyunk tudatosan használni, odafigyelünk a lóra, azaz egy másik élőlényre is, koncentrációs képességünk is erősödik, ha pedig részt veszünk a ló körüli teendőkben, tovább mozgunk, erősödünk.

Fotó: iStock.com/bokan76

Fotó: iStock.com/bokan76

Nem korfüggő

Megfelelő védőfelszereléssel a gyerekek és az idősek is nyugodtan lovagolhatnak, hiszen majdhogynem bármilyen életkorban elsajátíthatjuk a szükséges mozgást, testtartást. Ugratni, versenyezni, vágtázni pedig nem muszáj, megmaradhatunk a sétánál, az ügetésnél, a biztonságosnak érzett mozgásoknál. Persze az elején még csak a kihívással szembesülünk, de szép lassan átveszi a helyét a vágy, hogy minél több időt tölthessünk a megnyugtató ritmusban haladó ló hátán, önbizalmunk erősödik, stressz-szintünk csökken. Mivel folyamatosan tanulunk lovaglás közben a mozdulatokról, az állatokról és saját magunkról is, ez a sport az elmét is karbantartja. Különösen jó hatással van a gyerekek kognitív képességeinek fejlesztésére, ezért is olyan sikeres a lovasterápia. Akárhány évesek is vagyunk, a lovaglás élesíti érzékeinket, javítja a reakcióidőnket, fejleszti problémamegoldó képességünket, ösztöndinamikánkat, memóriánkat, tanulási képességeinket, önbizalmunkat, kommunikációnkat, és egyfajta testi-lelki összhangot teremt.