Otthon

5 lakberendezési trükk, mellyel nagyíthatjuk a teret

Ha kicsi a lakásunk, akkor alaposan meg kell gondolnunk, hogyan rendezkedünk be, ha szeretnénk kényelmesnek érezni az otthonunkat. A következő ötletek megkönnyítik a dolgunkat.

Ha plusznégyzetmétereket nem is tudunk hozzáadni a lakásunkhoz, optikailag tudjuk tágítani a teret. Ha megfogadjuk a következő ötleteket, nagyobbnak érezhetjük a szobánkat.

Nagy szőnyeg

Míg egy kis szőnyeg arra hívja fel a figyelmet, hogy kicsi a tér, egy nagy szőnyeggel épp ellenkező hatást válthatunk ki. A nagyobb méretű szőnyegtől, ha nem túlságosan mintás, nagyobbnak tűnhet a szobánk.

Kihajtható, összecsukható bútorok

Hogyha helyszűkében vagyunk, válasszunk összecsukható, illetve kihúzható bútorokat. Kereshetünk például olyan konyhaasztalt, melynek változtatható a mérete, így akkorára nyithatjuk, ahányan szeretnénk mellé ülni, ha pedig nem használjuk, nem foglalja feleslegesen a helyet.

Folytatólagos padló

A garzonlakások első számú térnövelő trükkje lehet a folytatólagos padló, vagyis az, amikor ugyanaz a járólap, parketta fedi az egyes helyiségeket. Ez az egység és nyitottság mellett a tágasság érzését hordozza, és nem szakítják, osztják meg a teret határvonalak.

unsplash.com/Daniel Chen

unsplash.com/Daniel Chen

Tartózkodjunk a mintáktól

A kis terekben jobb, ha nem díszítünk kockás, csíkos, nagy mintás plédekkel, párnákkal, hanem maradunk az egyszerű, egyszínű, lehetőleg világos textileknél és bútorhuzatoknál, mert ezek tágasabb, letisztultabb látványt nyújtanak, mint a vibráló motívumok.

Szekrények helyett polcok

Helyet spórolhatunk, és növelhetjük a tágasság érzését, hogyha – ahol lehet – szekrény helyett polcot alkalmazunk, például a könyveknek. Ügyeljünk viszont arra, hogy ne legyen túlzsúfolt, rendetlen hatása, hogyha túl sok tárgyunk van, akkor inkább padlótól plafonig tartó beépített szekrénynek keressünk helyet, és ebbe pakoljuk a tárgyainkat.