Otthon

Ezeket az ételeket eszi II. Erzsébet királynő rendszeresen

Reggelizz úgy, mint a király(nő)… – tartja a mondás. Ha szó szerint értjük, és valóban szeretnénk úgy étkezni, mint például II. Erzsébet királynő, akkor sem kell nagyon mélyre nyúlnunk a pénztárcánkban, hiszen teljesen hétköznapi dolgok kerülnek őfelsége elé az étkezőasztalára. Legalábbis Nagy-Britanniában teljesen hétköznapi, de nekünk sem esne nehezünkre követni az étrendjét. Mutatjuk is a menüt, ezeket az ételeket eszi II. Erzsébet királynő mindennap.

Tea

Az angolok szeretik a teát, különösen az Earl Greyt, hagyományosan tejjel ízesítve. A királynő sincs ezzel másképp, aki cukor nélkül kortyolgatja reggelente a teáját, néhány szem teasütemény kíséretében.

Gabonapehely

Meglepő lehet, de II. Erzsébet királynő is sokszor egy tál gabonapelyhet reggelizik, csak úgy, kartondobozból, mint bárki más, ráadásul azt mondják, hogy egy egyszerű műanyag tálból, nem pedig milliókat érő porcelánból.

Rántotta

Nem minden reggel, de szívesen eszik a királnyő rántottát is – és az a hír járja, hogy a barna héjú tojást jobban kedveli, mint a fehéret. Hogy miért? Mert úgy hiszi, az egészségesebb, bár a kutatások szerint nincs különbség közöttük, csak a héjuk színében. De ha a királynő azt mondja…

unsplash.com/Igor Miske

unsplash.com/Igor Miske

Eper

II. Erzsébet szereti a friss gyümölcsöket, különösen azokat, amiket a saját kertjében szüretelnek a számára. A gyümölcsök közül kifejezetten rajong az eperért, de szereti a málnát, az almát, a fehér húsú őszibarackot és az egrest is.

Sárgarépa

Állítólag a zöldséget nemigen kedveli a királynő, de délelőttönként elrágcsál egy-egy sárgarépát, pontosabban elcsipegeti a répakarikákat, mintegy nassolásképpen.

Pogácsák

Az angol „scone” magyarul pogácsának fordítható, de nem arra a pogácsára kell gondolni, amit mi megszoktunk. Ezek is amolyan teasüteményfélék, általában gyümölcsökkel ízesítve. A délutáni teához szokott ilyesmit enni a királynő.

Szendvicsek

Ugyancsak a délutáni teához szokta kérni őfelsége a szendvicsét, ami többnyire uborkát, füstölt lazacot, tojást, majonézt, sonkát, mustárt, esetleg tonhalat is tartalmazhat. Azt mondják, mindegy, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű a kenyér, de minden esetben nyolcszögletűnek kell lennie a formájának.

Pástétom

Főleg uzsonnára szívesen eszik őfelsége egy-egy szelet pirítóst pástétommal ízesítve. Ezek közül a kedvence a füstölt lazac, füstölt pisztráng és füstölt makréla.

Fotó: pexels.com/PublicDomainPictures

Fotó: pexels.com/PublicDomainPictures

Hal

Ebédre vagy vacsorára szívesen eszik II. Erzsébet grillezett halat egy kevés zöldségkörettel – szereti a spenótot és a cukkinit.

Fácán

Sült fácánhús krumplival, angol pudinggal, zöldséggel és gravy szósszal – az egyik kedvenc főétele a királynőnek, amit akár minden héten egyszer elkészítenek neki, ha úgy kívánja.

Bor

II. Erzsébet ebédhez, vacsorához ritkán, de szívesen megiszik egy-egy pohár bort. Kedveli a édes német borokat, de a kedvence a gin jéggel és citrommal.

Csokitorta

A királynő kissé édesszájú, az egyik nagy kedvence a csokitorta, amiből szívesen fogyaszt egy-egy szeletet például a délutáni teájához.