Otthon

Megható és elgondolkodtató filmek az autizmusról

Az autizmusnak számtalan megjelenési formája van, ezért is szokták autizmus spektrumzavarnak is nevezni. Az autizmus más és más formában jelentkezhet, az egészen gyengétől a súlyos állapotig bármilyen „árnyalatban”. Ez valójában egy idegi-fejlődési rendellenesség, amely csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánulhat meg. Az autisták világa szokatlan és sokszor érthetetlen mások számára – ez több filmrendezőt is alkotásra késztetett már. Ezek közül a filmek közül válogattunk ki néhányat.

A szakemberek szerint az autizmus bizonyos árnyalatainak, pontosabban spektrumainak a megjelenése egyre gyakrabban megfigyelhető az óvodákban, iskolában. Ennek oka vitatott, de elképzelhető, hogy mára már jobban ismerik az óvónők, tanítók a betegség jellemzőit, tüneteit, és így könnyebben felismerik. A megfigyeléseknek és kutatásoknak köszönhetően ma már az autizmust spektrumzavarként (ASD) tartják számon, ahol nincs éles határ a különböző kategóriák között – olvasható a Wikipédián. Megnyilvánulása tehát sokféle lehet. Az autisták világa szokatlan és sokszor érthetetlen mások számára, ami több írót, filmrendezőt is megfogott és – mondjuk úgy – megihletett. Összegyűjtöttünk néhány megható és elgondolkodtató filmet az autizmusról. Íme!

Esőember (Rain Man), 1988

Alighanem a legismertebb alkotás a témában az Esőember. Nem csoda, a történet és a színészek játéka is magával ragadó. A filmben Charlie Babbitt (Tom Cruise) egy felelőtlen aranyifjú, aki egyrészt nem örökölt az apjától szinte semmit, ráadásul kiderül, hogy van egy bátyja, aki viszont rengeteg pénzt kapott a végrendelet szerint. Az autista Raymond (Dustin Hoffman) egy intézetben lakik. A közös kalandjaik révén megismerik egymást, önmagukat és azt, hogy mi az igazán fontos az életben.

 

 

A kód neve: Merkúr (Mercury Rising), 1998

Egy autista kisfiú, Simon (Miko Hughes) szüleit megölték. Egy FBI-ügynök (Bruce Willis) rátalál a rettegő gyerekre, aki nehezen kommunikál, távolságtartó és szemmel láthatóan fél. Art Jeffries ügynök elhatározza, hogy segít Simonnak, megoldja a bűnügyet. Kiderül, hogy Simon különleges kisfiú, kombinációs készsége átlagon felüli, ennek segítségével megfejt egy titkos kódot, a Merkúrt. Emiatt azonban az ő élete is veszélybe kerül.

 

 

Nevem Sam (I Am Sam), 2001

Sam Dawson (Sean Penn) egy hétéves szellemi szintjén ragadt, csakhogy már elmúlt harminc. Egyedül neveli a kislányát, Lucyt (Dakota Fanning), aki lassan okosabbá válik az apjánál. Persze a hatóság ezt nem nézi jó szemmel, és a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik a kislányt, Sam azonban ebbe nem nyugszik bele. Kirendelnek mellé egy védőügyvédet (Michelle Pfeiffer), aki rájön, hogy milyen sokat tanulhat a szellemileg visszamaradott férfitól.

 

 

Temple Grandin, 2010

Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják azonban, hogy Grandin autizmus spektrumzavarban szenved. Az orvosok azt javasolták az anyjának, hogy adja intézetbe, de ő inkább nevelőt fogadott mellé, aki fáradságos munkával elérte, hogy Temple megtanuljon beszélni és írni. Középiskolás korában derült ki, hogy a lányt érdeklik az állatok. Az egyetemen pszichológiát és zoológiát tanult, majd ledoktorált, és a nagyüzemi állattartás szakértője lett. A többihez hasonlóan ez is egy szívhez szóló, megható és elgondolkodtató alkotás, amit érdemes megnézni.

 

 

A témával Mindent az autizmusról címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Szendi Szilvi, Rúzsa Magdi és Gömbösné Hideg Viktória, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.