Otthon

Így szabadíthatjuk meg a hűtőnket a kellemetlen szagoktól

Mindannyian ismerjük az élményt, amikor a hűtőajtó kinyitása nem annyira jóleső érzéssel, sokkal inkább kellemetlen szagokkal jár. Ezt a helyzetet könnyen elkerülhetjük a következő trükkök segítségével.

A hűtőt akkor sem könnyű szagmentesen tartani, ha épp nincsenek benne lejárt szavatosságú ételek. Az egyes élelmiszereknek önmagukban is karakteres illatuk lehet, egyik étel pedig könnyen átveszi a másik szagát. Időről időre érdemes tehát szagtalanítanunk a hűtőt, lássuk, mely anyagok segítenek ebben.

Szódabikarbóna

A sokoldalú szódabikarbónának a hűtőnk is hasznát veszi: érdemes egy edénybe, befőttesüvegbe szódabikarbónát tennünk, ezt pedig elhelyeznünk a hűtő valamelyik sarkában. Minél nagyobb felületen érintkezik a levegővel, annál hatásosabb. Készíthetünk szódabikarbóna-csomagokat is úgy, hogy kávéfilter-papírba tesszük a fehér port, összekötjük, és így tesszük a hűtőbe.

Fotó: Unsplash/ Nicolas Barbier Garreau

Fotó: Unsplash/ Nicolas Barbier Garreau

Kávézacc

Ha már a kávénál tartunk: ezt is használhatjuk szagtalanításra. Ne dobjuk ki a zaccot, hanem helyezzük el a hűtő valamelyik szegletében, akár az előbb említett, filteres módszerrel, akár üvegbe, tálkába téve.

Szén

A szén szintén jó szolgálatot tehet a szagmentesítés terén, ehhez mindössze néhány faszéndarabra van szükségünk, melyeket egy edénybe helyezünk, majd a hűtőbe.

Hűtőillatosító

Ha a szagtalanításnál egy lépéssel tovább mennénk, akkor készíthetünk saját kezűleg hűtőillatosítót is. Szódabikarbónát keverjünk össze egy kis vízzel és illóolajjal, majd permetezzük az üres hűtőbe.

Hűtőtisztító

Hogyha a hűtőtisztítás során szeretnénk megszabadulni a kellemetlen szagoktól, akkor érdemes ecettel takarítanunk: 1 csésze ecetet keverjünk össze két csésze vízzel, és cseppentsünk hozzá illóolajat, melytől jobb lesz az illata.