Otthon

Ilyen gyakran érdemes otthon takarítani a szakember szerint

Az egyik legjobb érzés, amikor végre befejezzük a takarítást, és hátradőlünk a fotelben, hogy élvezzük a tiszta otthonunk felemelő hangulatát – majd bevillan, hogy két nap múlva kezdhetjük elölről (vagy négy nap múlva, vagy a következő hétvégén), és oda a varázslat. Lehet, hogy megússzuk a következő alkalmat? Merthogy könnyen elképzelhető: túl gyakran ragadunk seprűt és portörlőt, lehet, hogy ritkábban kellene takarítanunk? Vagy gyakrabban? Íme a válasz: ilyen gyakran érdemes otthon takarítani a szakember szerint.

Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy ne hetente kétszer takarítsanak, mások pedig kéthetente is alig tudják rávenni magukat arra, hogy elővegyék a porszívót.

A takarítás sűrűségének meghatározásában több szempontot is figyelembe kell vennünk a szakember szerint. Egyrészt nézzük végig, hogy milyen tisztítószereket használunk – érdemes lehet a természetes alapanyagúakat választani. Merthogy hiába töröljük át és le a felületeket, a vegyszerek akarva-akaratlanul is ott maradhatnak, és amikor azokkal dolgozunk, érintkezünk velük, beszippantjuk azokat, akkor például irritálhatják, esetleg még károsíthatják is a szervezetünket. Vagyis ebből a szempontból érdemes lehet ritkábban takarítani.

Fotó: iStock.com/djedzura

Fotó: iStock.com/djedzura

Érzékenységtől függ

Nem vagyunk egyformák: egyeseket jobban zavar a por és a kosz, mint másokat. Ezt az egyéni változót is érdemes lehet figyelembe venni a takarítás beiktatásánál, mert ha tovább várunk, mint ami a mi tűréshatárunk, az könnyen feszültebbé, idegesebbé tehet bennünket – aminek az egyik oka az lehet, hogy nem érezzük jól magunkat az otthonunkban. Ez a pont mindenkinél máskor jelenik meg, valaki két hetet is vár, mások egy hetet is alig tudnak elviselni. A szakember szerint érdemes tehát kompromisszumot keresnünk: a heti egyszeri takarítás járható és ajánlott, viszont ha nem bírjuk kivárni, hét közben egy ronggyal áttörölhetjük a polcokat, portalaníthatunk egy kicsit. És vannak olyan területek, amiket csak havonta vagy még ritkábban érdemes takarítani – akkor viszont ajánlott, egyrészt hogy hatékonyabban működjenek, másrészt pedig a felgyülemlett kosz és baktériumok miatt.