Otthon

Boldogabbak és sikeresebbek azok az ötvenesek, akik kutyát tartanak

Persze nem maradnak le a macskások sem: a lényeg az, hogy mérhetően egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak azok, akik egy négylábú kedvencről gondoskodnak.

Egy kutatás során ezer 55 év feletti embert vizsgáltak meg, olyanokat, akik kutyát vagy macskát tartanak, és összehasonlították az egészségi állapotukat ugyanennyi idős, de kedvencet nem tartó tesztalanyokkal. Azok, akik kisállatot tartottak és gondoztak, tartalmasabb életről számoltak be, egészségesebbnek és sikeresebbnek érezték magukat, a pozitív változásokat pedig egyértelműen az állattartásnak tulajdonították.

Nincs többé tétlenség

Ennek több magyarázata is van. A tanulmány szerzője, dr. Corinne Sweet pszichológus úgy gondolja, a legnagyobb szerepet az állattartás és a szeretgetés közben felszabaduló boldogsághormonok és az állatokkal járó pluszmozgás játsszák. A kutyások kénytelenek gyakran sétálni kedvencükkel, a macskások is játszhatnak a cicájukkal, de macskahámmal egyébként őket is lehet sétáltatni. A házimunka, amit a takarítás, élelembeszerzés, porszívózás jelent, szintén jó elfoglaltság, és testmozgás is egyben. A gazdik egyértelműen többet mozognak, hiszen valamiért mindig menni kell: állatorvoshoz, enni adni, inni adni, játszani, vigasztalni, rumlit helyrehozni vagy éppen almot cserélni.

Fotó: Unsplash/ Ivan Mandić

Fotó: Unsplash/ Ivan Mandić

Nincs többé magány

Érdekes eredménye lett az összehasonlításnak az, hogy a kisállattartók általában magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint a többiek, de van is helye a pénznek: aki tartott már állatot, pontosan tudja, mennyibe kerülnek. Épp ezért azok, akik nem tartanak állatot, kevesebb hiteltartozásról számoltak be alacsonyabb jövedelmük ellenére. Ám a gazdik élete rendezettebb, azaz elégedettebbek a munkahelyükkel, családjuk van, több közülük a diplomás. Ami még nagyban hozzájárul jólétükhöz, az az, hogy soha nem érzik magukat magányosnak. Nemcsak az állattal való kapcsolattartás segít, amit egyébként pihentetőnek minősítettek a tesztalanyok, hanem az is, hogy többször szóba elegyednek más gazdikkal, idegenekkel ismerkednek.