Otthon

Ez történik a testünkkel alvás közben

Nem is gondolnánk, hogy az alvásnak mennyi különböző és rendkívül fontos funkciója van, épp ezért milyen kiemelten fontos, hogy eleget és megfelelő minőségűen tudjunk aludni. De pontosan mi történik a testünkkel az alvás során? Erre kerestük a válaszokat.

Le a baktériumokkal!

A nyálunknak igen fontos funkciói vannak, ugyanis többek között az a feladata, hogy mindenhová eljuttassa a szájhigiéniáért felelős baktériumokat. Mivel alvás közben megszűnik a nyelési reflex, ezért a szánkban a nyál mennyisége megnő, így nem csoda, ha néha reggel találunk belőle a párnánkon.

Mozgás

Talán mi nem tudjuk, de az ébrenlét és az alvás határán, vagyis a mélyalvási fázisba való belépéskor kezünk és lábunk összerándul bizonyos időközönként. Erre még nem találtak kifejezett orvosi magyarázatot, ám szerencsére teljesen ártalmatlan.

Fotó: iStock.com/Liderina

Fotó: iStock.com/Liderina

Alvási bénulás

A REM vagyis a Rapid Eye Movement fázis egyik természetes része az alvási bénulás, ami általában csupán egy-két percig tart. Csak ritkán éljük meg tudatosan, és fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ez egy teljesen természetes védekezése szervezetünknek, hiszen megakadályozza, hogy az álmunkban „végzett” mozdulatokat kivitelezzük a valóságban. Így nem fogunk kiesni az ágyból, vagy nem verjük a különböző testrészeinket a falba.

Hormontermelés

Alvás során, az úgynevezett lassú hullámú mélyalvásnál növekedési hormont termelünk, amely gyermekkorban a test növekedéséért felelős, felnőttkorban pedig az egyik legerősebb zsírbontó enzimünk. Ilyenkor termeljük ráadásul a prolaktint, amelynek a tejelválasztásban van fontos szerepe.

Mennyit kell aludnunk?

18 éves korunkra 6-7 óra alvásra van szükségünk, de minimum 5 órát kell egyhuzamban folyamatosan aludnunk ahhoz, hogy másnap ne legyünk álmosak és lelassultak.