Otthon

Tatarozás miatt költözik a brit uralkodó – de még bőven van ideje összepakolni

Tatarozás miatt ki kell költöznie a Buckingham-palotában lévő magánlakosztályából II. Erzsébet királynőnek – de csak 2025-ben, és akkor sem véglegesen, hiszen csak a palota felújítása miatt kell átmenetileg elhagynia a lakosztályokat.

A London közepén emelkedő, Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már tavaly megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak, 369 millió fontos (136 milliárd forintos) költségvetéssel – tájékoztatott az MTI.

Az eddig elvégzett munkálatokról az udvar szóvivője pénteken elmondta, hogy az elmúlt egy évben, a felújítás legsürgősebb teendőjeként, 3 kilométernyi elaggott és súlyosan tűzveszélyesnek minősített villanyvezetéket cseréltek ki.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

A munka legnagyobb része azonban a jövő héten kezdődik, az épület keleti szárnyában, amelynek kétszáz szobájából és terméből hozzávetőleg 3 ezer képzőművészeti alkotást, bútort, kristálycsillárokat, órákat kell eltávolítani a következő hat hónapban, hogy a munkások hozzáférhessenek a felújítandó épületgépészeti és statikai elemekhez.

Emiatt az uralkodó három gyermekének, Anna hercegnőnek, valamint András yorki hercegnek és Eduárdnak, Wessex grófjának már most ki kell ürítenie a Buckingham-palotában lévő irodáit. Az elsőszülött utódot, az idén 70 esztendős Károly trónörököst mindez nem érinti, mivel az ő rezidenciája a közeli Clarence House-ban van.

Az udvar pénteki tájékoztatása szerint a munkálatok 2025-ben jutnak abba a szakaszba, amikor II. Erzsébet királynőnek és férjének, Fülöp edinburghi hercegnek is ki kell költöznie két évre a Buckingham-palota északi szárnyában lévő magánlakosztályából. Ez várhatóan nem jelent majd komolyabb elszállásolási gondot, mivel a 93. évében járó uralkodó és a 97 esztendős Fülöp herceg idejének jelentős részét már most is a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencián, a windsori kastélyban tölti.

A királynő, aki a kiköltözés évében ünnepli 99. születésnapját, választhat emellett másik, ideiglenes lakosztályt a Buckingham-palotán belül is. A brit média által idézett udvari szóvivő szerint az uralkodó „rendkívül gyakorlatiasan” áll hozzá az ügyhöz: csak annyit kért az illetékesektől, hogy mondják meg, hová kell majd költöznie.

Eljött az ideje a renoválásnak

A renoválást nem lehetett tovább halogatni, mert a Buckingham-palota 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40-50 éves gépészeti berendezései olyan mértékben elhasználódtak, hogy a szakértők szerint egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye. A palotában van a felbecsülhetetlen értékű királyi művészeti gyűjtemény, a Royal Collection jelentős része, és ez is veszélybe kerülhetne az elhasználódott infrastruktúra meghibásodásából eredő esetleges tűz vagy beázás esetén.

London, 2017. június 16. II. Erzsébet brit királynő látogatást tesz az egyik befogadó központban, ahol a tűzvészben megsemmisült nyugat-londoni Grenfell toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el 2017. június 16-án. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább harminc ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

London, 2017. június 16.
II. Erzsébet brit királynő látogatást tesz az egyik befogadóközpontban, ahol a tűzvészben megsemmisült nyugat-londoni Grenfell toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el 2017. június 16-án. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább harminc ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Figyelmeztető példa is akad: 1992-ben a windsori kastélyban pusztított hatalmas tűzvész, és a károk helyreállítása öt évig tartott. Szakértői számítások szerint egy hasonló méretű tűz a Buckingham-palotában negyedmilliárd font kárt okozhatna.

A Buckingham-palota legutóbb 66 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – tatarozáson, abban az évben, amikor II. Erzsébet királynő trónra lépett. A mostani renoválás finanszírozását az uralkodó személyi kiadásaira létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant átmeneti emelésével oldják meg.

A Crown Estate – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő és felügyelő holding – teljes egészében befizeti éves eredményét a brit költségvetésnek, amely ezután ebből alapesetben 15 százalékot visszaoszt a monarchiának az uralkodói ellátmányra. Ezt a visszatérítést emelték a munkálatok időtartamára 25 százalékra.