Otthon

Itt a hűvös! Irány a friss levegő!

Ellentmondás? Korántsem! Sokan azt hiszik, az ősz megérkeztével már csak a napsütéses, déli órák maradtak, amikor ki lehet merészkedni a szabadba. Pedig csak mert már nem 25 fok felett áll egész nap a hőmérő, nem kell bezárkóznunk a négy fal közé!

Meglepő szokás, hogy az észak-európai népeknél akkor is kiviszik az ovis, kisiskolás gyerekeket az udvarra játszani, ha esik, ha fúj. Azt vallják, nincs rossz idő, csak rosszul felöltözött gyermek. És ha belegondolunk, ez valóban így van! Manapság igazán nem panaszkodhatunk arra, hogy nincs mit felvennünk: teljesen megfizethető áron érhetők el gumicsizmák, esőkabátok, esőnadrágok, sapkák és sálak. Ezek pedig pont arra valók, hogy vígan együtt éljünk a cudarabb időjárással is, ami egyébként éghajlatunkon az év egy jó részében elkerülhetetlen.

Kiránduljunk!

Akár gyermekkel, akár párunkkal vagy egyedül, kevés szebb és megnyugtatóbb program van, mint egy őszi erdőben sétálni. Nevezzük ezt erdőfürdőzésnek, kirándulásnak vagy komoly teljesítménytúrának, az aranyló falevelek, a sápadt napfény és az erdei utak mind arra hívnak, hogy megcsodáljuk a természet szépségét. Öltözzünk fel rétegesen, csomagoljunk termoszban teát, és a séta mellett nyugodtan megpihenhetünk egy-egy tisztáson, elücsöröghetünk egy-egy dombtetőn. Gyűjtünk gesztenyét, szép faleveleket, díszítsük fel az ősz színeibe otthonunkat is!

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Jé, hol élünk!

A forró nyár után sokaknak felüdülést jelent az ősz. A kánikulában olvadozó városokat annyira nem kellemes bejárni, most viszont itt a lehetőség! Egy hétvégi napon látogassunk meg egy hazai várost, és fedezzük fel! Még izgalmasabb lehet, ha saját városunkban tesszük ugyanezt. Hajlamosak vagyunk belefeledkezni a mindennapokba, ugyanaz az útvonal oda és vissza, telefonunkba merülünk, buszra várunk… Pillantsunk fel, nézzünk szét magunk körül! Barangoljunk be hívogató utcákat, ahol még sosem jártunk! Meg fogunk lepődni, mennyi újdonságot rejt a hely, ahol akár egész életünkben éltünk.

Felnőtteknek: pincejárás

Hazánk bővelkedik jobbnál jobb borvidékekben, amik ilyenkor, ősszel érik virágkorukat. Akár szüretet látogatunk, akár már kész borokat kóstolnánk, pár napot érdemes rászánni, hogy egy közelünkben lévő régiót felfedezzünk. Bejárni a helyi pincészeteket, elbeszélgetni a borászokkal, finom italokat kóstolni a tökéletes őszi elfoglaltság. Igazából a gyerekeknek is helyük van egy ilyen programon: elmerülni a szüretelés titkaiban és mustot kóstolni remek szórakozás!

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Rakjunk tábortüzet!

Szintén gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt emlékezetes egy-egy tábortűz mellett töltött este. Hagyományosan ezt a nyári táborokkal kötjük össze, pedig egy jó tábortűz bármelyik hűs októberi estét melegséggel tölti fel. Akár süthetünk szalonnát is, akár csak körbeülhetjük, beszélgethetünk, zenélhetünk körülötte, a tűzrakás folyamata elejétől a végéig varázslatos. Azért csak óvatosan: kizárólag kijelölt tűzrakó helyen, a megfelelő biztonsági előírásokat betartva szervezzük meg ezt a remek programot.

Helyi fesztiválok

Manapság hipp-hopp megtalálhatók a közelünkben rendezett fesztiválok az internet segítségével. Ezek ősszel is számos izgalmas programot nyújtanak, kinek kinek érdeklődése szerint. Klasszikusan a kürtőskalács fesztivál és a töklámpás fesztivál is októberben kerül megrendezésre; előbbi egyértelmű, miért olyan vonzó, utóbbi pedig bár a Halloweennal külföldről érkező ünnep, azért szórakoztató elfoglaltság kicsiknek is, nagyoknak is.