Otthon

Használjuk ki a szeptembert! – Programtippek

Szeptember vége még jó alkalom arra, hogy a szabadban töltsük a hétvégét, de már elkezdjünk hangolódni kicsit a közeledő hűvösebb időre, a rövidebb nappalokra és a remek őszi programokra. Hoztunk néhány szuper programtippet a mostani és a következő hétvégére is, amelyekből mindenki találhat kedvére valót.

Családosoknak

A játék napja

Szeptember 22., Óbudai-sziget, Budapest. Szeptember 22-én az Óbudai-szigeten várja a gyerekeket és szüleiket a játék napja nevű kezdeményezés, ahol a kicsiknek lehetőségük lesz kedvenc rajzfilmhőseikkel is találkozni. Bár a televíziók képernyőjéről ismerik őket, most itt az ideje, hogy kikapcsolják a tévéket és felkerekedjenek, hogy személyesen is találkozzanak Dórával, a felfedezővel vagy SpongyaBob Kockanadrággal, akik életnagyságban várják majd a gyerekeket. Emellett óriási kirakós, medúzavadászat és még egy 13 állomásos akadálypálya, sőt futóverseny is várja a vállalkozó kedvűeket. Felejthetetlen program lesz, ahol biztosan a kicsik és a nagyok is jól szórakoznak majd.

Évmilliók urai – Élethű dínók Amerikából

Január elejéig látogatható, Móra Ferenc Múzeum, Szeged. Ha nagyobb kirándulás is belefér a hétvégébe, pakoljuk fel a gyerekeket és vegyük Szeged felé az irányt, ahol a Móra Ferenc Múzeumban élethű, mozgó dinoszauruszok kápráztatják el a múzeumot látogató gyerekeket és felnőtteket. Életnagyságú, felépített dínócsontvázak, mozgó és hangokat adó dínórobotok, eredet dinoszauruszfosszíliák és a múzeum saját őslénytani gyűjteménye garantálják a játékos tanulást és a felejthetetlen élményt. Az egyik legérdekesebb lelet például egy körülbelül 65 millió éves dinoszaurusztojás, amely Kína területéről származik. A tárlaton a dínók fejlődési folyamatát, egyes dinoszauruszfajtákat is megismerhetjük, a kicsiket pedig interaktív játékok is várják, hogy bevezessék őket a természettudományok világába.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Kultúrarajongóknak

Jameson CineFest 2018 – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Szeptember 23-ig Miskolcon, több helyszínen. A miskolci Jameson CineFest az elmúlt másfél évtizedben az egyik legismertebb hazai filmfesztivállá nőtte ki magát, így szeptember végén érdemes ellátogatnunk az észak-magyarországi megyeszékhelyre és beülni néhány nagyszerű alkotásra. Klasszikus – magyar és külföldi – filmalkotások mellett az elmúlt év legújabb filmjeit is láthatja a közönség, köztük Nemes Jeles László várva várt Napszállta című alkotását is, amellyel a jövő évi Oscar-díjért is versenybe száll majd. A vetítéseken kívül szakmai programok, workshopok és nemzetközi filmvásár is várja az érdeklődőket. A filmfesztivál vetítései ingyenesen látogathatók, a szakmai rendezvények között azonban zártkörű események is lesznek, így mindenképp érdemes tájékozódni, mielőtt elindulunk.

Fotó: iStock.com/brickrena

Fotó: iStock.com/brickrena

A kávé szerelmeseinek

A Kávé Napja 2018

Szeptember 30. Budapest, Akvárium Klub. Szeptember 29-e minden évben a kávé világnapja, amelyre sok kávézó készül különleges ajánlatokkal. A kávé igazi rajongóinak azonban biztosan kihagyhatatlan program az idei kávé napi rendezvény, amelyre szeptember 30-án, vasárnap kerül sor a fővárosi Erzsébet téren, az Akvárium Klubban, délelőtt 11 órától este 7 óráig. Ha valaki szeretne többet megtudni a kávék világáról, korlátlanul kóstolgatni, előadásokat és versenyeket nézni, akkor semmiképp ne hagyja ki ezt az eseményt. A vállalkozó kedvűek akár egy workshopon is részt vehetnek, és egy szakmai kerekasztal-beszélgetésnek is fültanúi lehetnek. Belépőjegy: 1800 forint.