Otthon

7 ok, amiért a színház szebbé teheti az életünket

Nem vagyunk egyformák, és éppen ezért mindeninek más szabadidős program nyújt kikapcsolódást. A színházba járás az egyik legrégebbi szórakozási lehetőség a számunkra, amit szerencsére a mai napig élvezhetünk. Egy jó előadás megnevettet, elgondolkoztat vagy más olyan érzést válthat ki belőlünk, amit talán a hétköznapokban már régen tapasztaltunk. Ez többek között a színészek játékának, a rendező kreativitásának és általában a színházi dolgozók kemény munkájának köszönhető. Miért szeretjük az előadásokat? Íme 7 ok, amiért a színház szebbé teheti az életünket.

1. Csak a hasznunkra válhat

A színház, pontosabban a színházba járás az egyik olyan emberi tevékenység, amely valójában nem sért senkit, nem ártunk vele senkinek. Sőt, sokkal inkább a hasznunkra válhat, ahogyan általában a művészetek. Vagyis minél több időt és energiát szentelünk a kultúrának és a művészeteknek, annál hasznosabban töltjük el a szabadidőnket.

2. Kifejezi az alapvető emberi szükségleteket

Mivel jellemzően a különböző élethelyzetek, illetve az emberek viselkedésének, gondolatainak utánzása, azok kifejezése látható a színpadon (akár egyértelműen kimondva, akár metaforikusan), azt felismerve a történet egyes részeit a saját életünkben is felfedezhetjük – vagyis a színház valójában tükröt tart és megmutatja, hogyan élünk, milyenek is vagyunk mi, emberek.

Fotó: iStock.com/kasto80

Fotó: iStock.com/kasto80

3. Összehozza az embereket

Ahhoz, hogy azt mondhassuk, megvalósult egy előadás, nemcsak a színészek és a rendező szerepe fontos, de a nézőké is. Mehetünk egyedül vagy párban, akár nagyobb társasággal is, a közös érdeklődés révén nem kizárt, hogy jól fogunk szórakozni, illetve új embereket is megismerhetünk – és egy közös témánk már biztosan lesz. A színház társas tevékenység.

4. Megismerhetjük az élet más részeit

Mindenkinek megvan a maga életmódja, múltja, jelene, véleménye és gondolatai, amikat kialakít magának az ismeretei és lehetőségei alapján. A színházban lehetőségünk nyílhat arra, hogy más életformákat is megismerjünk, vagy olyan gondolatokkal, érvekkel és elméletekkel találkozzunk, amik addig esetleg elkerültek bennünket.

Szeptember 21-e a magyar dráma napja, a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe. 1883-ban ezen a napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költemény ősbemutatója a Nemzeti Színházban Paulay Endre rendezésében. 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy ezen az évfordulón legyen a magyar dráma napja.

Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására. Ezen a napon a magyar színházak külön programokat,, előadásokat szerveznek, hogy ezekkel népszerűsítsék a magyar drámát. És ezen a napon adják át a Szép Ernő-jutalmat, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Az évad legjobb magyar drámája díjat az előző évad kiemelkedő műveiért. (Wikipédia)

5. Bővítheti a tudásunkat

Az irodalom és a színház édestestvérek. S ahogyan az iskolapadban az órán, úgy egy előadás révén is sokat tanulhatunk a történelemről, az emberi természetről, de akár a földrajzi vagy pszichológiai tudásunkhoz is hozzáadhat egy-egy színdarab, nem beszélve az egyértelmű nyelvi humorról, ami olykor feltűnik az egyes darabokban – a színpadon például az irónia vagy a szarkazmus is egyértelműbben felismerhető, ami fejlesztheti a kommunikációs készségeinket.

Fotó: iStock.com/Radist

Fotó: iStock.com/Radist

6. Hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez

Megfigyelhető ugyanis, hogy a színházak környékén, különösen az előadások idején, megnő a forgalom. Nem csoda, hogy egy-egy kávézó, bár vagy étterem biztosan található a közelben, ahová beülhetünk egy előadás után és többek között megbeszélhetjük a látottakat, hallottakat – egy meleg tea vagy egy tányér leves mellett.

7. Segíthet megoldani a problémáinkat

Talán meglepően hangzik, de könnyen előfordulhat, hogy éppen egy színdarabban hangzik el az a mondat, amire szükségünk van ahhoz, hogy az életünkben felmerülő problémát megoldjuk. Hiszen jellemzően olyan élethelyzeteket, érzelmeket jelenítenek meg a színpadon, amiket az életből vettek, ezért nem csoda, ha egyiket-másikat fel tudjuk használni mi is.

A témával Színpad, ami összeköt címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Nyírő Bea, Bognár Gyöngyvér és Lajtai Kati, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.