Otthon

Az ecet az egyik legjobb tisztítószer, de nem mindenhol

Az ecet az egyik legolcsóbb, legtermészetesebb tisztítószer, amit szinte az egész lakásban használhatunk – sokan még isznak is belőle minden reggel egy kis pohárral. Csodaszernek kikiáltani azonban elhamarkodott lépés lenne, ugyanis vannak felületek – és szervezetek –, amelyekben kárt tehet.

Az ecet fertőtlenít és oldja a vízkövet. Emiatt a fürdőszobában is nagy hasznát vehetjük, ecetes lemosóvízzel súrolva ragyogóan tiszták lesznek a csempék, a mosdók, a csaptelepek, a padló is. A konyhában enyhe fertőtlenítő hatását használhatjuk ki a legjobban, de kiválóan vízkőtleníti a mosogatótálcát és az edényeket is. Mosásnál azért jön jól, mert kioldja a ruhák szálai közül, illetve a mosógépből a vízkövet, az anyagokból a foltokat. Ragyogóbb színűek, tisztábbak lesznek a ruhák, sőt, a színüket sem engedik olyan könnyen, ha egy pohár ecet is van a mosószer mellett. Sóval vagy szódabikarbónával összekeverve (Utóbbira vigyázzunk, mert az elején pezseg, és kellemetlen szaga van. Soha ne tegyünk ecetet és szódabikarbónát együtt lezárt dobozba, mert felrobbanhat.) kiváló súrolószert kapunk, ami még fertőtlenít is, de az ablakmosás vagy a szőnyegtisztítás is elképzelhetetlen ecetes víz nélkül. Ugyanakkor bizonyos háztartási gépekben és felületekben a sav akár kárt is tehet, ezért nem árt tisztában lenni vele, hol ne használjuk az ecetet.

Fotó: iStock.com/JPC-PROD

Fotó: iStock.com/JPC-PROD

Vasalók és mosogatógépek

Egy idő után a vasalók elvesztik fényüket, és akár vízkövesedés is kialakulhat a gőz képződéséhez szükséges víztartályban. Sokan javasolják az ecetes vizet a probléma megoldására, de ez akár tönkre is teheti a vasalónkat. Inkább vásároljunk desztillált vizet, és a kezdetektől csak azt öntsük a kis tartályba, vagy ha már vízköves a tartály, akkor kérjünk tanácsot közvetlenül a gyártótól. Ugyanígy legyünk óvatosak a mosogatógépünkkel is: a gumi alkatrészek – és ez a mosógépekre is igaz – sokkal hamarabb tönkremennek, ha ecettel érintkeznek. Ugyanakkor a fertőtlenítő, szagtalanító és vízkőoldó hatás miatt sokan nem mondanak le az ecet használatáról – elég nehéz igazságot tenni a kérdésben.

Zsíroldásra keressünk másik tisztítószert

Nagyon sokan próbálják ecettel eltüntetni a makacs zsírfoltokat az edényekről, serpenyőkről. Bár valóban segíthet, és az odaégett edényeknél is csodát tehet egy kis ecetes-szódabikarbónás áztatás, jó tudni, hogy zsíroldásra nem ez a leghatékonyabb szer, hiszen savas kémhatású. Keressünk lúgos tisztítószert, az lesz az igazi segítségünk, de mindenképpen viseljünk gumikesztyűt, főleg, ha hideg zsíroldót használunk.

Kő munkalapok és keményfa padlók

Az ecet maró hatása nem csak a gumi alkatrészekre lehet káros, a kőből készült munkalapok és padlók sem szeretik. A márvány és a gránit is megcsúnyulhat a gyakori ecetes takarítástól, ezért ezeken a felületeken inkább más tisztítószert használjunk, vagy ha épp nincs semmi otthon, a mosogatószeres víz is megteszi. A keményfából készült padlókat se ecetes vízzel mossuk fel, de ha már a fánál tartunk, a viaszolt bútorok sem kedvelik az ecetes súrolást.

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Mivel ne keverjük az ecetet?

Ha a mosógépbe tesszük, vigyázzunk, hogy még véletlenül se használjuk együtt a fehérítővel, mert klórgáz képződhet, ami kifejezetten veszélyes az egészségünkre. Ugyanígy a hidrogén-peroxiddal történő keverés is káros lehet az egészségünkre. A tisztítószereket amúgy sem jó ötlet rendszeresen összekeverni, ez rá is van írva a dobozukra, mert a keletkező gázok roncsolhatják a légutakat és a tüdőt.

Inni sem szabadna akárkinek 

Egyre többen isznak meg reggel éhgyomorra egy kis vízzel kevert almaecetet. Azért nem árt tudni, hogy a sav rossz hatással lehet a fogakra, a nyelőcsőre is. Emésztési problémák, krónikus betegségek, tartós gyógyszerszedés, csont- és vérnyomásproblémák esetén előbb kérdezzük meg az orvosunkat, mit gondol az ecetes kúráról.