Otthon

Az internetezés veszélyes lehet, de csak ha nem tartjuk be ezeket a szabályokat

Az internet nemcsak a fiatalok életének lett szerves része, egyre többen használják a felnőttek, idősek közül is. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen számtalan lehetőséget kínál, de nem árt tisztában lennünk a veszélyeivel sem.

Az internet és a közösségi oldalak, különböző programok használatával megkereshetjük rég nem látott vagy távol élő ismerőseinket, beszélgethetünk, videózhatunk, fényképeket cserélhetünk. Ugyanez még fontosabb, ha gyermekeink, unokáink messze élnek tőlünk, és személyesen csak ritkán tudunk találkozni velük. A különböző boltokban akciósan vásárolhatunk, és házhoz szállíttathatunk sok olyan élelmiszert – vagy tulajdonképpen bármit –, aminek hazacipelése nagy gondot okozna a mindennapokban. Cikkeket olvashatunk, videókat nézhetünk, tájékozódhatunk, szórakozhatunk, a tévéadást is megnézhetjük. Az internet tehát egy értelemben megkerülhetetlen tényezője a mindennapoknak, de nem elég csupán a használatát megtanulni. Tisztában kell lennünk azokkal az oldalakkal, reklámokkal, támadásokkal, amik veszélyforrást jelentenek biztonságunkra. Nézzük, mikre érdemes figyelnünk.

Fotó: iStock.com/Pinkypills

Fotó: iStock.com/Pinkypills

Ne adjuk könnyen az adatainkat

A közösségi oldalakon nem muszáj nyilvánossá tennünk születésünk évét és napját, családi állapotunkat, címünket vagy telefonszámunkat sem. Érdemes minél kevesebb információt megosztani a nagyvilággal, s ha mégis muszáj a regisztrációnál megadni adatainkat, nézzünk alaposan utána, hogy ezeket kik láthatják. Igen gyakran kerülnek ki harmadik kézbe, hogy aztán kéretlen reklámleveleket és telefonhívásokat kapjunk, az e-mailekről nem is beszélve. Olvassuk el alaposan, hová kerülnek az adataink, és ha ezt nem szeretnénk, regisztráljunk másképp, vagy vegyük fel a kapcsolatot az adott céggel, nekik is érdekük, hogy mi elégedettek legyünk. Ha azon kapjuk magunkat, hogy felkerültünk egy marketinges listára, bármikor jogunkban áll leiratkozni róla, és kérni adataink törlését. Telefonon és írásban is jelezhetjük szándékunkat.

Nem mindegy, mit írunk üzeneteinkben

Legfőbb adatainkat nem ajánlatos üzenetben küldözgetni sem, ugyanis ezek is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Címünket, telefonszámunkat, egyéb adatainkat tartsuk meg magunknak, vagy csak akkor írjuk le online felületre, ha nagyon muszáj. Még inkább igaz ez a fényképekre: idegen embernek ne küldjünk fényképet magunkról, hiába kéri, mert könnyen visszaélhet vele, a közösségi oldalakon pedig tegyük csak ismerőseink által láthatóvá a fotódokumentációnkat. Idetartoznak a gyerekeinkről megosztott fotók is, amikkel szintén érdemes óvatosnak lenni. Mindig inkább gyanakodjunk egy kicsit, ha ismeretlen ember küld fényképet, üzenetet.

Figyeljünk a vírusirtóra

Ha elkezdünk a neten böngészni, szükségünk lesz egy jó vírusirtóra és tűzfalra. Ezeknek a programoknak az a feladatuk, hogy távol tartsák tőlünk az adatainkat ellopni szándékozó csalókat, a számítógépes vírusokkal tömött leveleket, üzeneteket, az illetlen vagy egyszerűen csak kéretlen reklámokat, fényképeket, és garantálják az online fizetések biztonságát. Nem érdemes spórolni ezen.

Fotó: iStock.com/NelliSyr

Fotó: iStock.com/NelliSyr

Nézzük meg, honnan tájékozódunk

Nagyon sok olyan oldal létezik az interneten, ahol félrevezető, egyenesen hamis, torz információkat hirdetnek. Az, hogy megjelent egy kérdés vagy akár többoldalnyi anyag valamilyen témában, még nem jelenti azt, hogy az igaz is. Nézzünk utána más, külföldi forrásokból, keressünk hiteles magyar oldalakon utána az olvasottaknak, és ne higgyünk mindig a szemünknek. Sokan szinte az orvos helyett használják a netes oldalakat, de az ott szereplő információk nem feltétlenül vonatkoznak a mi esetünkre. Ha egészségügyi problémánk van, a legjobb, ha személyesen a háziorvosunkhoz fordulunk. Internetes vásárlás esetén is jól nézzük meg, honnan rendelünk, mennyire hiteles a cég, milyen garanciát vállalnak, minden fontos információt megosztanak-e velünk.