Otthon

Tartsuk távol a darazsakat az otthonunktól ezekkel a hétköznapi módszerekkel

Könnyű összetéveszteni a méheket és a darazsakat, mégis sok lényeges különbség van a két állat között. Míg a méhek sokkal békésebbek, és a virágok beporzásában is nagy szerepet játszva mézet és méhviaszt állítanak elő, addig a darazsak sokkal harciasabbak, rovarokkal, pókokkal táplálkoznak, de szeretik a szerves hulladékot is. A darazsak azok, amik kéretlen-kelletlen rászállnak az ételünkre és italunkra, megkeserítve ezzel a felhőtlen falatozás élményét. Többek között ezért is igyekszünk elkerülni azokat, segítünk, hogy könnyebb legyen: tartsuk távol a darazsakat az otthonunktól ezekkel a hétköznapi módszerekkel.

Ha körbenézünk az udvarunkon, könnyen felfedezhetjük a darázsfészkeket, illetve azokat a réseket, nyílásokat, ahol kialakíthatják az otthonaikat ezek a sokszor kellemetlen rovarok. Azon túl, hogy körülöttünk repkedve megkeseríthetik az életünket, a darázscsípés is fájdalmas lehet, nem beszélve az arra érzékenyek esetében az allergiás tünetekről. Vagyis érdemes megelőzni, hogy nálunk is megtelepedjenek, tartsuk távol a darazsakat az otthonunktól ezekkel a hétköznapi módszerekkel.

Illóolajokkal a darazsak ellen

A kutatások szerint ugyanis a szegfűszeg, a geránium és a citromfű illatának kombinációja sikeresen távol tarthatja a darazsakat. Keverjük össze egy edényben ezeket az illóolajokat, adjunk hozzá néhány csepp vizet és szappant, majd tegyük egy olyan flakonba, amivel körbespriccelhetjük a teraszt vagy akár az egész házfalat, különös figyelemmel azokra a területekre, ahol fészket rakhatnak.

Fotó: iStock.com/Pierre Aden

Fotó: iStock.com/Pierre Aden

Szappan és víz

Meglehetősen környezetbarát fegyver lehet a darazsak ellen a szappan és a víz: két evőkanál szappan egy vízzel töltött palackban ugyancsak alkalmas lehet arra, hogy körbepermetezzük vele azt a területet, ahol nem szívesen látjuk a darazsakat.

Borsmentaolaj

A szakemberek szerint a borsmentaolaj ugyancsak hatékony lehet a darazsak távoltartására: vízzel hígítva spricceljük szét, vagy egyenesen a darázsfészekre is permetezhetünk belőle.

Darázscsapdák

A cukros víz vonzza a darazsakat – ha ezt teszünk egy azonnal zárható csapda belsejébe, nagy eséllyel elkaphatjuk ezeket a rovarokat. De készíthetünk olyan csapdát is, amihez ha sikerül odacsalogatni a cukros vízzel a darazsakat, akkor abba beleragadhatnak.

Szüntessük meg a repedéseket

Ha szeretnénk megvédeni az otthonunkat a darazsaktól, fontosak a megelőző intézkedések is. Szüntessünk meg minden repedést, nyílást, ami számunkra nem fontos, viszont a darazsak számára optimális lakóhelynek tűnhetnek. Legyen az egy repedés az ajtón vagy az ablakkereten, de akár a ház vagy terasz falán is.

Fotó: iStock.com/JimmyR

Fotó: iStock.com/JimmyR

Tároljuk zárt helyen a hulladékot

A darazsak előszeretettel repkednek a hulladékok körül, főleg, ha valamilyen szerves hulladékról van szó, például ételről. Ha ilyesmit dobunk a szemetesbe, győződjünk meg róla, hogy valóban jól zár a hulladékgyűjtő, és az sem baj, ha a kuka is valamilyen zárt helyen van, ahol a darazsak nem tudják „kiszagolni”, megközelíteni.

Kerüljük az illatokat

Ha a szabadba megyünk, inkább ne használjunk illatos dezodorokat, hajlakkot vagy parfümöt – ezek ugyanis szintén vonzhatják a darazsakat.

Attól még ehetünk a szabadban…

Ne hagyjuk, hogy a darazsaktól való félelmünk visszatartson bennünket attól, hogy a szabadban együnk. Ebben az esetben érdemes az ételeket jól zárható edényekben tárolni – ezeket zárjuk is le, ha használaton kívül vannak. Olyan ételeket vigyünk a kerti piknikre, amiket falatonként ehetünk – két falat között is érdemes lehet lezárni, letakarni a tányérunkat. Kerüljük a cukros, édes italokat. És mindig tartsuk tisztán a kezünket, töröljük meg a szánkat, hogy még csak véletlenül se irányítsuk egyetlen darázs figyelmét se magunkra.