Otthon

Az almaecet univerzális felhasználási lehetőségei

A durva, maró hatású tisztítószereknek tökéletesen jó és nem utolsósorban olcsó alternatívája lehet az almaecet, ráadásul az illata is sokkal kellemesebb. A fogyókúrára gyakorolt pozitív hatása már elég jól ismert, de mi most a takarításnál hasznosítható praktikáit mutatjuk meg.

Az almaecet az ecetéhez hasonlatos savassággal rendelkezik, így mondhatni bármilyen felület fertőtlenítésére használható, mégsem kell attól félni, hogy felmarja a felszínt. Egyedül a fa csillogását veheti el, így ezeken a felületeken érdemesebb jobban figyelni, vagyis hígítani: egy liter vízhez adjunk fél deci ecetet, így nem fog fennállni a veszély, hogy kárt tegyünk a bútorunkban.

Fotó: iStock.com/djedzura

Fotó: iStock.com/djedzura

Konyha

Öntsünk egy tálba egyenlő arányban almaecetet és vizet, így ezzel egy olyan tökéletes és egyben általános tisztítószert kapunk, amivel a konyha minden sarkát ki tudjuk takarítani. Teljesen tiszta lesz tőle a hűtő és a mikrohullámú sütő belseje is, ráadásul magában felhasználva a fa vágódeszkákat is fertőtleníteni lehet vele. Érdemes kipróbálnunk, hogy ha egy pohárral öntünk belőle a mosogatógépünk aljába a mosás előtt, akkor teljes mértékben kitisztítja azt, elpusztítja a baktériumokat, ráadásul megakadályozza, hogy a kemény víz lerakódjon a poharainkra.

Fürdőszoba

Ahogy a konyhában, úgy a fürdőszobában is tökéletesen felhasználható az almaecet, 1 : 1-es arányban. Lemoshatjuk vele a fürdőszobaszekrényt és a mosdókagylót, de a lefolyókat is baktériummentessé varázsolhatjuk, ha beleöntünk egy fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár almaecetet, végül egy pohár forró vizet. A szappanfoltok eltüntetésére is kitűnően használható, de a vízkővel is remekül felveszi a harcot. Ha a zuhanyrózsánk eldugult, nincs más dolgunk, csak ráönteni egy kis almaecetet, rágumizni egy nejlonzacskót és úgy hagyni egy éjszakára, másnap garantáltan tökéletesen fog működni.