Otthon

Sissi imádta, mi miért ne tennénk? Látogassunk el a gödöllői kastélyba

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a 18. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal gróf. A tervezéssel Mayerhoffer Andrást, a barokk építészet neves mesterét bízta meg. Kevesen tudják, de a kastély sajátos építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a hazai barokk építészetben. Ha van időnk, mindenképpen érdemes ellátogatni oda és jobban szemügyre venni a műemléket.

A 170 négyzetméter alapterületû, 9,5 méter belmagasságú díszterem falait aranyozott stukkók díszítik. A bejárata felett rejtett zeneterem kapcsolódik hozzá. A Grassalkovichok idejében északra estek a család nőtagjainak szobái, délre a férfiakéi. Grassalkovich Antal saját lakosztályát engedte át az 1751-ben Gödöllőre látogató Mária Teréziának. A királynő számára kialakított, részben valódi, részben műmárvány borítású szoba a kastély leggazdagabban díszített terme. Bejáratával szemközti falán egész alakos Mária Terézia-portré emlékeztet a királynői látogatásra.

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba. Az írószobában Erzsébet magyarnyelv- és történelemtanárait is megismerhetjük, az öltözőszobában pedig kedvenc elfoglaltságairól – utazás, lovaglás – kaphatunk képet. Az Erzsébet lakosztálya előtti kis előkertbe a királyné gödöllői látogatása előtt a kertészek mindig kedvenc virágait ültették: ibolyát és árvácskát. A szépen helyreállított előkertben látható a királyné két kedvenc kutyájának (Platon és Shadow) sírköve. Az előkertbe a királyné faverandáján keresztül juthatunk. A faverandát Ferdinand Kirschner udvari építész tervezte, elbontására vélhetően a királyné halála után került sor. 2010-ben az eredeti tervek szerint építették újjá Erzsébet királyné faverandáját.