Otthon

Jelentősen csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja

Egy kicsit fellélegezhetnek az allergiások: az elmúlt napok időjárásának köszönhetően ugyanis jelentősen csökkent a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja a szakemberek szerint. Persze ennek ellenére még nem múlt el teljesen a „veszély”, az arra érzékenyek szeptember végéig még számíthatnak tünetekre.

Az átvonuló hidegfront és a csapadékos időjárás hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte jelentősen csökkent – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában az MTI tájékoztatása szerint. Szigeti Tamás azt mondta, ennek ellenére az allergiások még szeptember végéig számíthatnak tünetekre.

Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/ Volodymyr-Goinyk

Idén a parlagfűszezon egy héttel korábban kezdődött a szokásosnál, a pollenszint júliusban, illetve augusztusban is magas volt – fűzte hozzá. A szakértő elmondta, hogy az OKI az allergiások segítésére idén kidolgozott egy térképes parlagfűpollen-előrejelzést, amely naponta frissül és a polleninfo.oki.hu-n érhető el. Az allergiások a térkép függvényében megtervezhetik utazásaikat, és felkészülhetnek az adott térség parlagfű-pollenkoncentrációjára.

Pár napja még vörös riasztás volt érvényben

Néhány nappal ezelőtt még vörös riasztást adtak ki a szakemberek a levegő extrém magas parlagfű-pollenkoncentrációja miatt az Alföld egyes területeire. De az ország egész területén magas volt a parlagfű pollenszórása. És bár a következő napokban enyhül a helyzet, mégis érdemes lehet továbbra is kora reggel vagy késő este szellőztetni, a mosott ruhákat ne a szabadban szárítsuk, valamint lehetőség szerint naponta mossunk hajat és gyakrabban cseréljünk ágyneműt, hiszen ezekben is megtapadhatnak a pollenszemek.