Otthon

5 + 1 őszinte tény a szülésről, amiről nemigen beszél senki

A születés és a szülés az egyik legcsodálatosabb dolog a világon a nők életében, hiszen egy új életet hozunk a világra. Erről a fontos és boldog eseményről sok mindent tudunk akkor is, ha még nem szültünk, de vajon valóban minden információ a rendelkezésünkre áll? Mutatunk 5 + 1 őszinte tényt a szülésről, amiről nemigen beszél senki, de legalábbis jóval kevesebb szó esik róluk, mint a szülés szépségeiről. Pedig nem árt mindenre felkészülni.

Még ha a lentebb felsoroltak közül nem is történt vagy történik meg velünk minden szülés előtt/közben/után, nem árt megtudni, hogy a babák világrajötte nem feltétlenül rózsaszín leányálom. Persze mindenkinek megvan a maga története a magzatvíz elfolyásától kezdve az első fürdetésig, és mivel mind másmilyenek vagyunk, a szülési élményeink sem ugyanolyanok. De akad közöttük hasonlóság, ezeket gyűjtötték össze ápolók és kórházi alkalmazottak. Íme 5 + 1 őszinte tény a szülésről, amiről nemigen beszél senki.

1. Az összes terv felborul

Mivel várjuk a kisbabánk világra jövetelét, szeretnénk, ha minden olyan szép lenne, hogy amikor megszületik, egy csodálatos világba csöppenjen. Nos, készüljünk fel arra, hogy az esetek többségében az összes terv felborul. Ahogy elfolyik a magzatvíz, elkezdünk rohanni, a kiválasztott zenelistánk nem lesz meg, ahogyan a hajunk és a sminkünk sem lesz rendben, és valósznűleg nemigen tudunk irányítani semmit. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne is akarjuk, inkább hagyjuk magunkat az áramlással vinni, cselekedjünk ösztönből, a külsőségek egyáltalán nem számítanak.

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

2. Sapkát adnak a babára

Minden újszülött fejére sapkát húznak az ápolók, de ha még nem volt benne részünk, valószínűleg elképzelni sem tudjuk, hogy miért. A kórházi szobában lehet hideg, és óvatosságból sem árthat a meleg öltözék, csakhogy itt nem (csak) erről van szó. A babák feje deformálódik, amikor a szülőcsatornán keresztül a világra jön. A kissé hosszúkás, csúcsos fejüknek körülbelül 24 óra kell, hogy kerek legyen – addig mindenképp szükség van annak védelemére.

3. Nem tart mindig órákig a szülés

Általánosan elterjedt, hogy a vajúdás és a szülés hosszú órákon keresztül tart, amíg a kismama borzalmas fájdalmaktól szenved. Az igazság azonban az, hogy ez nem mindenkire igaz. Vannak, akiknél akár egy órán belül megszületik a kisbaba, talán még el sem jutnak a kórházi szobáig, annyira gyorsan megtörténik az egész.

4. Telihold és hóvihar esetén teljes a zűrzavar

A dolgozók tapasztalatai szerint a kórházakban a különböző szélsőséges időjárások esetén megnő a forgalom, de például akár a telihold hatására is előfordulhat, hogy több beteg keresi fel a rendelőket. Vagyis ne csodálkozzunk, ha ilyesmibe botlunk, mi meg éppen szülnénk – sajnos nem lehet kiszámítani, hogy egy csendesebb időszakban hozzuk világra a babát, amikor minden orvos, nővér és ápoló csak velünk tud foglalkozni.

Fotó: iStock.com/tatyana_tomsickova

Fotó: iStock.com/tatyana_tomsickova

5. Szülés utáni depresszió

A tapasztalatok szerint sok nő nem szívesen foglalkozik a szülés utáni depresszióval, nem készül fel rá, pedig érdemes lenne ennek utánaolvasni és mindezt megosztani a családtagokkal is, hogy jobban megértsük, megértsék, min megyünk keresztül, ha nálunk is jelentkezik ez a kellemetlen „utóhatás”.

6. Fájni fog, bárki, bármit mond

Mindenkinek máshol van a tűréshatára, így van ez a fájdalom esetében is. Ami valakinek meg sem kottyan, az lehet, hogy a másiknak elviselhetetlen szenvedés. Azért nem kell pánikba esnünk és rettegnünk a természetes szüléstől, de az tény, hogy nem kellemes, főleg a konkrét születés pillanata, amikor éppen kinyomjuk a babát. Kérhetünk persze fájdalomcsillapítást, és ma már több módszer is létezik, amivel csillapítani lehet a fájdalmat és a stresszt – érdeklődjünk ezek felől, és alkalomadtán ne féljünk segítséget kérni, hogy mégsem legyen olyan borzalmas élmény a szülés számunkra sem.

A témával Szülésről őszintén címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Zoltán Erika, dr. Pácsa Szilvia és Kulcsár Vajda Enikő, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.