Otthon

Hogyan használjuk fel számtalan módon a kókuszolajat?

A kókuszolajat a legtöbben a főzéssel kötik kötik össze, pedig számos pozitív tulajdonságának köszönhetően a kozmetikai ipar is egyre szélesebb körben használja. Nézzünk meg ezekből párat!

Sokan azt gondolják, hogy a kókuszolajnak, vagy más néven kókuszzsírnak kókusz íze van, így akik nem szeretik ezt az ízt, azok tartanak az olaj felhasználásától. A jó hír azonban az, hogy a kókuszolajnak semmilyen íze nincs, így semmilyen kókusz utóíz nem lesz a vele elkészített ételeken. Az olaj 24 fok alatt szilárd, afölött viszont gyorsan megolvad, ettől azonban nem kell megijedni, hiszen stabil molekularendszere miatt hűtés nélkül is sokáig eláll. Sűtéskor teljesen úgy viselkedik, mint a zsír, ráadásul többször felhasználható.

Fotó: unsplash.com/kellysikkema

Fotó: unsplash.com/kellysikkema

A kókuszolajnak két típusát különböztetjük meg, a szűrtet és a szüzet. Főzéshez, sütéshez és a kozmetikai világban általában a szűrt verzióját használják fel, ami azt jelenti, hogy finomítva, fehérítve és szagtalanítva van a végtermék.

Felhasználása:

Testápoló

Nincs más dolgunk, csak a kezünk segítségével felmelegíteni, és egyszerűen használjuk, mint a boltokban kapható testápolót. Ha esetleg van otthon olívaolajunk, nyugodtan hozzákeverhetjük, a hatás még intenzívebb lesz.

Szemránckrém

A szem alá kenve a kókuszolaj bizonyítottan eltünteti a táskákat, ráadásul rendszeres használatával csökkentheti a szemünk körüli ráncokat is.

Dezodor

Keverjük össze az olajat szódabikarbónával és kukoricakeményítővel, teljesen eltünteti a szagokat, így tökéletesen alkalmas dezodor helyettesítésére is.

Fogkrém/fogfehérítő

Keverjünk egy kevés kókuszolajhoz egy kis szódabikarbónát, és máris kész a házi készítésű fogkrémünk, amely még fehérítő hatással is bír.

Ajakápoló

Kevesen tudják, de a kókuszolaj, a sheavajhoz hasonlóan, kitűnően alkalmas az ajkak ápolására is. Semmilyen trükk nincs benne, semmit nem szükséges hozzákeverni, csak kenjünk egy keveset az ajkunkra, és máris érezni fogjuk a hatását.