Otthon

Se lakáskulcs, se távirányító: ezek a tárgyak nem lesznek velünk a jövőben

A világ folyamatosan változik, fejlődik. Ennek üteme annyira felgyorsult, hogy mire megszoknánk az adott technológiai újdonságot, már le is söpörte az asztalról valami még modernebb változata. Mostani életünk megszokott tárgyai is erre a sorsra jutnak majd a jövőben.

Az egész a vezetékes telefonnal és a televízióval kezdődött, amiből hamar megjelent a színes változat. A nyolcvanas évekre már szinte minden családban volt tévé távirányítóval, esetleg videomagnó, vezetékes telefon, hűtő, mosógép. Ahogy teltek az évek, megjelentek a mobiltelefonok, a kazettát felváltották a cédék, aztán jöttek a floppyk, és a számítógépek is beférkőztek a háztartásokba. Már mindenkinek volt walkmanje, persze cédélejátszós, aztán betört a világunkba az mp3, és minden egyre kisebb lett. A tévék egyre vékonyodtak, a mobilok összementek, jöttek a vékony kis laptopok, a cédéinket pedig szép lassan eltehettük egy dobozban a padlásra. A folyamat azóta sem állt meg, a mostani távirányítónk, telefonunk, tévénk, lakáskulcsunk és sok más eszközünk ugyanúgy poros, régi, használhatatlan holmi lesz unokáink számára.

Oldalsó tükrök a kocsikon

Az autókon is alapos változásokat hajtottak végre az utóbbi évtizedekben. Kényelmesebbek lettek, van már ABS, tolatóradar, klíma, ezerféle újdonság, amik megkönnyítik a parkolást, a vezetést. 2019-re az Audi olyan autókat tervezett, amelyeknél az oldalsó tükrökre sem lesz szükség, és várhatóan a többi autógyár is követni fogja a példáját. A tükröket beépített kamerák helyettesítik, és a veszélyre a kocsi belső rendszere figyelmeztet majd. A jövőben a kézi sebességváltók és a benzinmotorok is a tükrök sorsára fognak jutni.

Távirányítók

Milyen kényelmes, hogy nem kell felállni a fotelből, ha csatornát akarunk váltani! Az okosotthonok még ennél is kényelmesebbek lesznek. Minden eszközünket kényelmesen irányíthatjuk majd a tabletünk segítségével, legyen szó tévéről, zenéről, a lakás hőmérsékletéről, az ablakok kinyitásáról vagy a mosógép beindításáról.

Készpénz és hitelkártyák

2017-ben a TSYS cég a legkedveltebb fizetési módokról készített felmérést, 1000 emberből csak 120 említette első helyen a készpénz használatát, a többiek a kártyás fizetést részesítették előnyben. Ám a kártyák ideje is lejáróban van, helyüket az okosórák, telefonok és más eszközök veszik át. A jövőben szó szerint pislogással is fizethetünk majd a Selfie Pay szolgáltatás és mobilunk kamerájának használatával.

Fotó: iStock.com/jennyb111

Fotó: iStock.com/jennyb111

A jó öreg lakáskulcsunk

Hányszor elmondtuk a gyereknek, amikor ünnepélyesen átadtuk neki az első lakáskulcsát, hogy nagyon figyeljen, hová teszi! A következő húsz évben mindegyik el fog tűnni, helyüket lakások és autók esetében is okostelefonos alkalmazások, hangvezérlő rendszerek és retinaszkennerek veszik át.

Vezetékek a lakásban

Bosszúságaink okozói, a lakásunkban kígyózó vezetékek is a végüket járják. A megszokott fülhallgatók, telefontöltők kora is lejárt, a legújabbakat már vezetékek nélkül tervezik. Rádióhullámok és wifi segítségével kommunikálnak és töltődnek majd az eszközök, így kisebb lesz a káosz a lakásunkban.

Nincs több fecskendő

Jó és rossz hír egyaránt: el fognak tűnni a megszokott injekciós tűk és fecskendők. Helyüket apró tűkkel teli kapszulák vagy különleges, bőrön át felszívódó injekciós technikák veszik majd át, amelyek megfelelően adagolják a hatóanyagokat a véráramba.

Fotó: iStock.com/iLexx

Fotó: iStock.com/iLexx

Csomagszállítás másképp

Ma már egyre több helyen viszik ki drónok a csomagokat a megadott címekre. Így oda is el tudnak jutni, ahová az autóval vagy biciklivel közlekedő futárok csak nehezen. Ha pedig átvesszük a csomagot, nem kell majd semmit sem aláírni. A papír és a toll szerepét átveszik a biometrikus azonosítási rendszerek, az okostelefonok kamerái.

Műanyag zacskók

Egyre több országban tiltják be az egyszer használatos műanyag zacskókat. Bár még szokni kell a gondolatot, a jövő mindenképpen a műanyag szatyrok végét jelenti, hiszen rendkívüli mértékben szennyezik a környezetünket. Egyre több műanyagból készült szatyor helyét veszik majd át az újrahasznosított papírból vagy szövetből készült táskák, és így van ez jól.