Otthon

Így lehet zöld és sokkal olcsóbb az iskolakezdés

Még javában tart a nyár, tombol az augusztusi hőség, de a boltok polcait már ellepték a tanszerek, a százféle, színes-szagos mütyűrök, amik „feltétlenül szükségesek” az iskolakezdéshez. De tényleg így van ez?

Szülőként sosem nullázhatjuk le a családi kasszát a nyaralással, mert augusztus végén vagy maximum szeptember elején egy kisebb vagyont kell elköltenünk az iskolakezdési csomagra. Az összeg az elsőbe készülő gyerekeknél a legnagyobb, hiszen az iskolatáskától kezdve a technikadobozon és tesifelszerelésen át az uzsonnásdobozig mindenből újat kell vennünk, de a későbbi osztályokban is szembesülünk az elvárásokkal. Szinte nincs olyan szülő, aki ne lépkedne a polcok között egy hosszú listával a kezében, amin a tanár és a gyerek speciális kívánságai is ott díszelegnek: ebből ez nem jó, abból az nem jó.

Nem kell mindenből új

Ám nem mindenki követi a kitaposott nyomvonalat. Azok a szülők, akiknek nincs több tízezer forintjuk az iskolakezdésre, vagy azok, akik fontosnak tartják a környezet védelmét, és nem szeretnek pazarolni, egész máshogy vásárolnak. Iskolatáskából például használtak között is vannak megkímélt, kitisztítható, még évekig használható darabok az eredeti ár egytizedéért, és ugyanez igaz a tolltartókra, tesizsákokra, dobozokra, sőt a tanulóasztalra és a székre vagy a biciklire is. Mivel ezek általában nem az aktuális mesefigurákkal díszítettek, az sem fordul elő, hogy a gyerek csak azért kér újat mindenből, mert most éppen új akcióhősért vagy tündérért rajong mindenki.

Fotó: iStock.com/ollinka

Fotó: iStock.com/ollinka

Óvatosan a műanyaggal

Hatalmas összeget tesznek ki a megvásárolandó ceruzák, tollak, filcek, vonalzók és ezerféle további kütyük. Legnagyobb részük műanyagból készült, és hamar eltörik vagy elhasználódik. Helyettük inkább válasszunk környezetbarát irodaszereket, például fából készült vonalzót, fémhegyezőt, újrahasznosított műanyagból készült írószereket, vegyszermentes ragasztót, és ne vásároljuk agyon magunkat papírból! Persze valamennyire kétségtelenül szükségünk lesz, ekkor keressük a fehérítetlen, újrahasznosított papírból készült vagy a fenntartható és felelős erdőgazdálkodás (FSC) címkével ellátott csomagokat.

Nyugodtan mondjunk nemet a tömegtermelésre és a reklámokra

Mielőtt egyáltalán vásárolni indulnánk, nézzük át a fiókokat, miből van már otthon. Az egy éve vásárolt irodaszerek felére sem emlékszünk már, így meglepően nagy készletre bukkanhatunk. Ha felmértük, mire van feltétlenül szükségünk, készítsünk listát, és ha magunkkal is visszük a gyereket, előre beszéljük meg vele, hogy nem engedünk semmiféle könyörgésnek. Meg lehet tanítani a csemeténket arra, hogy spóroljon a papírral, vigyázzon az iskolaszereire, védje a környezetet, sőt, ez egy kiváló alkalom arra, hogy a témáról hosszabban beszélgethessünk.

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Fotó: iStock.com/GeorgeRudy

Éljen a csere

Amiből még megvan a tavalyi készlet, azt nyugodtan használjuk, amíg tudjuk, nem kell mindig mindenből újat venni. Ha mégis szeretnénk, akkor a régi, de használható felszerelést adjuk tovább egy barátnak, testvérnek, rossz anyagi körülmények között élő osztálytársnak. Ruhákból, zsákokból, táskákból is találunk jó minőségű használt termékeket, ha nem a turkálókban, akkor az internetes csereberélős oldalakon. Ha saját otthonunkban halmoztunk fel felesleges játékokat, tanszereket, ruhákat, adjuk le őket segélyszervezeteknek, vagy ajánljuk fel ingyen a környezetünkben! Ha nem dőlünk be a reklámoknak, és a gyereket is megtanítjuk erre, ha nem érzünk kényszert arra, hogy a mindenhová nagy mennyiségben kipakolt színes-szagos iskolaszerekből mindenképpen vásároljunk, ha vigyázunk arra, amink van, és mindig megpróbáljuk átmenteni a következő évre, meglepődve vesszük majd észre, hogy füzeteken és ceruzákon és persze egy számmal nagyobb ruhákon kívül nem is kell olyan sok mindent vásárolnunk.