Otthon

5 illat pollenallergia ellen

Az illatoknak különleges erejük van. Egy-egy jelentőségteljes illat azonnal érzéseket vált ki, emlékeket ébreszt bennünk, és térben, időben messzire repíthet. Mindez annak köszönhető, hogy egyenesen az idegrendszerre hat, és ezt a közvetlen kapcsolatot arra is használhatjuk, hogy javítsunk a közérzetünkön. Nézzük, mely olajok a leghatásosabbak allergia ellen.

Az, hogy illatokat érzünk, a szaglóidegnek köszönhető, amely az orrunk és az agyunk között létesít közvetlen kapcsolatot. A jelek az agy érzelmekért, hangulatokért és memóriáért felelős részeibe érkeznek, többek között a limbikus rendszerbe és az amygdalába. Az érzelmekre ható aromaterápia többek között ennek, az agyba vezető kapcsolatnak köszönhetően fejti ki hatását. A növényekből kivont olajoknak emellett van egy másik hatásuk is, a növényi anyagok ugyanis közvetlenül hatnak a kezelt felületen, így nyugtatják, fertőtlenítik a nyálkahártyákat és a légutakat.

Az illóolajok a komplementer medicina hatékony eszközeit jelentik, amelyeket számtalan életterületen felhasználhatunk az allergiától kezdve a szorongáson át a fogyásig. Az aromaterápiához 100%-os tisztaságú illóolajokat érdemes használnunk, ha lehet, olyanokat, amelyek terápiás minőségűek. Az illóolajokat használthatjuk vízzel párologtatva, illetve az akupresszúrás pontokba bedörzsölve.

Fotó: iStock.com/Madeleine_Steinbach

Fotó: iStock.com/Madeleine_Steinbach

Teafaolaj

Az Ausztráliában őshonos teafa- vagy melaleucaolaj az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb természetes fertőtlenítőszer, amelyet gyulladások esetén éppoly hatékonyan használhatunk, mint takarításhoz. Gyulladásgátló hatásának köszönhető az is, hogy enyhíti az allergiás tüneteket. Illatának hatására csökkenhet a szem viszketése és az orrdugulás. Használhatjuk párologtatva, vagy úgy, hogy néhány cseppet valamilyen hordozóolajba – például kókuszba, mandulába, jojobába – keverünk, és eloszlatjuk a nyak hátulján vagy a csuklón. Enyhítheti a köhögést, és kiütések esetén is érdemes kipróbálni, de mindig hordozóolajjal hígítva.

Levendula

A nyár egyik legelbűvölőbb növénye, a levendula nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik. A legtöbben nyugtatóként tartják számon, viszont szorongásoldó tulajdonságai mellett az allergia ellen is hatásos fegyver lehet. A levendulaolajat ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a teafát, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges mindig hígítani, akár közvetlenül is kerülhet a bőrre. Akár magunkkal is vihetjük, hogy mindig elővegyük, és beleszagoljunk, amikor csak szükségünk van rá.

Fodormenta

A legtöbb kert sarkában megtalálható fodormenta olaját gyakran használják hűsítőként, illetve orrdugulás ellen, és több kísérlet is bizonyítja a növény pozitív hatásait. Egy 2010-es tanulmány szerint állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a borsmentaolaj ellazítja a simaizmokat, így csökkentheti a köhögést okozó izomösszehúzódásokat. Más kutatások szerint az olaj hozzájárulhat a szorongás és a szellemi fáradtság kezeléséhez.

Pacsuli

A fodormenta rokonságába tartozó pacsuli a parfümök gyakori összetevője, de nem csak különleges, egzotikus illata miatt szerethetjük. Gyulladáscsökkentő, hangulatjavító, nyugtató hatással rendelkezik, segít a depressszió tüneteinek enyhítésében, és ha mindez még nem lenne elég, a rovarokat is távol tartja, így nagyszerű útitárs lehet kempingezésnél.

Eukaliptusz

A koalák kedvenc étele antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatással rendelkezik, így hasznát vehetjük az allergia enyhítésében. Minderre tudományos bizonyítékok is vannak, a kutatások szerint ugyanis a mirtuszfélék családjába tartozó növény inhalálással enyhíti a felsőlégúti megbetegedések tüneteit. A kísérletben egy eukaliptuszkeverék szerepelt, amelynek hatására a résztvevők tüneteik – rekedtség, köhögés és torokfájás – azonnali javulásáról számoltak be. Ha sokat szenvedtünk már az allergiás tünetektől, akkor érdemes egy esélyt adnunk az illóolajoknak, amelyek természetes módon segíthetnek a pollenidőszak túlélésében.