Otthon

Valóság és legenda – A mesés Korall-kastély rejtélye

A Floridában, Miamitól nem messze található Korallkastélyról számos legenda kering attól kezdve, hogy építője mágikus erőket hívott segítségül, egészen addig, hogy a hatalmas köveket űrlények pakolták egymásra. De vajon mi az igazság a mitikus épületről?

Miami mellett található a világhíres Korall-kastély, amelyről eszünkbe juthat a régi vicc: minden stimmel, csak nem korall és nem kastély. Az 1000 tonnányi mészkőből készült építmény ettől még nem kevésbé különleges, mert alkotója, Edward Leedskalnin litván emigráns 1923 és 51 között 28 éven keresztül építette egyedül, a saját kezével, kezdetleges eszközökkel. A róla terjedő legenda szerint állítólag azért, hogy szerelmi bánatát kiheverje, 16 éves menyasszonya ugyanis egy nappal az esküvőjük előtt elhagyta. A valóságban azonban Leedskalnin nem pusztán egy szerelmi bánatba temetkező tragikus hős, hanem egy társadalmilag nagyon is aktív ember volt, igaz, egy kissé csodabogár.

pixabay.com/Mariamichelles

pixabay.com/Mariamichelles

Stonehenge örököse

Az építményt Stonehenge-hez és a piramisokhoz szokták hasonlítani, és sok helyen olvasni, hogy tudományosan megmagyarázhatatlan a létrejötte. Azonban a rejtélyek kedvelőinek ezúttal csalódniuk kell: a Korall-kastély nem mágikus erőknek, hanem a kemény munkának köszönheti létét, ami nem kevésbé töltheti el csodálattal az embert. Ma egy ehhez hasonló építményt körülbelül néhány hónap alatt lehetne felhúzni modern eszközökkel és képzett munkásokkal, Leedskalnin azonban egyedül dolgozott kezdetleges eszközökkel, mint csákány, csörlő, kötelek és görgők. A kőlapok hatalmasak ugyan, de könnyebbek, mint amilyennek tűnnek, mert a kőzet porózus.

Egy szemtanú beszámolója

Bár Leedskalnin egyedül dolgozott, nem volt remete, ahogyan a legendák tartják. Gyakran találkozott például egy jó barátjával, Orval Irwinnal, aki 1996-ban könyvet is írt Leedskalnin történetéről. Ebben fotókkal és rajzokkal illusztrálja a kastély épülését, és eloszlatja a legendákat, amelyek szerint ismeretlen energiák, űrlények vagy telekinézis segítségével készült volna el a mű. Irwin azt is hangsúlyozza, hogy akik misztikus segítséget sejtenek az építkezés mögött, nem tisztelik eléggé a kemény munkát, amit a férfi az épületbe fektetett.