Otthon

Kiderült: ekkora jelenleg a brit uralkodó vagyona

A brit uralkodó magánvagyonának nettó értéke 2,9 százalékkal, 533,8 millió fontra nőtt 2017–18-ban – ez derült ki a brit korona vagyonportfólióját kezelő Duchy of Lancaster éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Londonban.

A jelentés szerint az ősi birtok után jelenleg is a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő, 1265-ben létrejött, és jelenlegi feladatait különböző formákban 1399 óta ellátó vagyonkezelő 20,2 millió font nyereségre tett szert 2017–18-ban.

A II. Erzsébet brit uralkodó 753 éves ősi magánvagyona befektetéseiből származó nyereség három és félszer nagyobb, mint 2000-ben, amikor 5,8 millió fontra rúgott – olvasható a The Guardian brit napilapban az MTI tájékoztatása szerint.

London, 2017. június 13. II. Erzsébet brit királynő a Great Western Railway (GWR) brit vasúttársaság új szerelvényeinek átadási ünnepségén a londoni Paddington vasútállomáson 2017. június 13-án. II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg a Londontól nyugatra fekvő kisvárosból, Slough-ból érkezett vonattal a londoni Paddington állomásra megemlékezve arról, hogy 175 éve először utazott vonaton brit uralkodó. Viktória királynő 1842. június 13-án Windsorból utazott Londonba gőzmozdony vontatta szerelvényen. (MTI/EPA/Andy Rain)

London, 2017. június 13.
II. Erzsébet brit királynő a Great Western Railway (GWR) brit vasúttársaság új szerelvényeinek átadási ünnepségén a londoni Paddington vasútállomáson 2017. június 13-án. II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg a Londontól nyugatra fekvő kisvárosból, Slough-ból érkezett vonattal a londoni Paddington állomásra, megemlékezve arról, hogy 175 éve először utazott vonaton brit uralkodó. Viktória királynő 1842. június 13-án Windsorból utazott Londonba gőzmozdony vontatta szerelvényen. (MTI/EPA/Andy Rain)

A 4,9 százalékos nettónyereség-növekedés azonban kisebb arányú az előző két évinél, amikor majdnem 8 százalékot tett ki. „Egy újabb pozitív évet zártunk, szinte az összes üzleti vállalkozásban jelentős volt a növekedés” – olvasható a jelentésben.

Bevételek és befektetések

A hercegség bevételeinek nagy többsége, 64 százalék kereskedelmi tevékenységből származik, 18 százalék mezőgazdaságból, 10 százalék pénzügyi befektetésekből és 8 százalék ingatlanokkal kapcsolatos bevételből. A könyvelők emlékeztettek arra, hogy a hercegségnek nem kell társasági adót fizetnie, de II. Erzsébet uralkodó jövedelemadót fizet bevételei után.

Tavaly ősszel a Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott aktákból kiderült, hogy az uralkodói vagyonkezelő 2004-ben ötmillió fontot fektetett be egy bermudai offshore alapba, 2005-ben pedig 7,5 millió dollárt egy Kajmán-szigeteki magántőkealapba, az offshore ügyletekbe keveredés meglehetősen kínosan érintette a királyi családot.