Otthon

Ételintolerancia – Készüljünk fel előre a nyaralásra

A nyaralások során az élményszerzés mellett az egyik legizgalmasabb dolog, mikor megkóstolhatjuk a helyi nevezetes ételeket, legyen szó külföldi vagy hazai tájakról. A közös étkezés igazán jól összekovácsolja a baráti társaságot, családi utazás során pedig ezek azok a percek, amikor mind együtt leülhetünk és átbeszélhetjük az élményeinket, terveinket egy finom ebéd vagy vacsora mellett. De mi a helyzet, ha valaki – akár mi magunk is – a családból vagy a társaságból érzékeny valamelyik ételre, esetleg olyan életmódot választott, amelybe nem férnek bele bizonyos ételek? Ne csüggedjünk, egyszerűen csak készüljünk fel!

Fontos, hogy különböztessük meg az egyszerű ételintoleranciát és az ételallergiát, hiszen bár az első esetében is fontos az odafigyelés és gondosan meg kell választanunk, hogy mit eszünk és mit veszünk az élelmiszerüzletben, ha például nem ehetünk glutént, cukrot vagy épp tejterméket, rövidtávon csak azt kockáztatjuk, hogy rosszul fogjuk érezni magunkat egy-egy étel után (természetesen hosszú távon nem szabad félvállról venni ezeket a betegségeket). A második esetében az is fontos, hogy jelezzük az érzékenységünket, bárhol is fogyasztunk, hiszen akár komolyabb allergiás reakciót is kiválthat egy-egy étel. De azért ne essünk kétségbe, egészen biztosan nem kell lemondanunk az evés nyújtotta örömökről, csak több odafigyelést igényel a részünkről.

Fotó: iStock.com/Milkos

Fotó: iStock.com/Milkos

Ha ételallergiánk van

Ha ételallergiánk van, ne tartsuk titokban, tájékoztassunk mindenkit a baráti társaságból, így bebiztosítva magunkat. Ha a többiek is tudják, hogy nálunk például allergiás reakciót válthat ki a mogyoró vagy valamelyik gyümölcs, esetleg a rákfélék, akkor egy esetleges rosszullét során rögtön a megfelelő segítséget tudják majd nyújtani nekünk. Éttermi rendeléskor mindig kérdezzünk rá az adott összetevőre, hiszen sokszor nem is gondolnánk, hogy mi minden lehet a választott ételben.

Ha ételintoleranciánk van, válasszunk célszerűen

Járjunk utána, hogy melyek azok az országok, ahol sok és változatos nekünk való étel van és vegyük a kezünkbe a szervezést. Ma már egyre több lehetősége van azoknak is, akik érzékenyek valamilyen ételre, vagy más megfontolásból nem fogyasztanak bizonyos dolgokat, így nem kell félnünk, hogy jóval kevesebb úti cél közül kell választanunk, mintha „mindenevők” lennénk, ha pedig mindig szem előtt tartjuk az igényeinket, egészen biztosan nem kell tartanunk attól, hogy éhen maradunk.

Mérjük fel a terepet

Ha nem fogyaszthatjuk valamelyik összetevőt, vagy egyszerűen csak olyan életmódot választottunk, amely során nem eszünk húst, esetleg tejterméket sem, akkor mindenképpen tájékozódjunk, hogy milyen étkezési lehetőségek lesznek számunkra az adott helyen. Nem várhatjuk el, hogy az egész család vagy akár az egész társaság lemondjon arról, amiről nekünk le kell mondanunk, vagy amiről saját döntésünk alapján lemondtunk, de kereshetünk olyan éttermeket, ahol mindenki számára van megfelelő választék. Már a szállás kiválasztásakor is érdemes ezt szem előtt tartani, így sokkal praktikusabb lesz mindenki számára és még a közös étkezésről sem kell lemondanunk.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Csomagoljunk

Persze ha van rá módunk, hiszen egy repülős utazás során nem sok esélyünk van arra, hogy sok-sok jól bevált ételt vigyünk magunkkal, de ha autóval megyünk, már könnyebben megoldhatjuk, hogy a megfelelő alapanyagok is a birtokunkban legyenek. A helyi üzletekben is biztosan találunk a fogunkra való ételeket, a lényeg, hogy kalkuláljunk ezzel az igényünkkel, időben és anyagiakban is. Persze ez nem zárja ki azt, hogy étterembe is elmenjünk, hiszen egészen biztosan van legalább egy-két étel a kínálatban, amit mi is fogyaszthatunk, de a többi étkezést megoldhatjuk a bőröndünkből is.

Vállaljuk be a főzést

Bizony erre is szükség lehet, de ha valaki megtanul együtt élni egy bizonyos ételérzékenységgel, vagy kiválaszt magának egy életmódot, akkor hamar beletanul abba, hogy hogyan készítheti el magának a legegyszerűbb és legmegfelelőbb ételeket szinte bárhol. Pakoljuk hát el az útra az alapkészletünket, egy jó kést, fűszereket és néhány alapanyagot, a többit pedig beszerezhetjük a helyi üzletekben.