Otthon

Tuti rejtekhelyek otthon, hogy a betörők ne találják meg az értékeinket

Nyaralás alatt sajnos előfordul, hogy hiába zártunk be biztonságosan mindent, mégis betörők érkeztek az otthonunkba. Hogy legalább a főbb értékeink megmeneküljenek, érdemes őket kreatív helyen elrejteni.

Persze az alapvető gond mindig az, hogy ezeket a titkos helyeket gyakran a betörők jobban ismerik, mint mi laikus lakástulajdonosként. Ugyanakkor ez nem jelentheti azt, hogy ne tudnánk őket átverni. A kliséket azért érdemes elkerülni, például a pótkulcsot ne rejtsük a virágok közé, se egy kőbe zárva a többi kő között, vagy valamelyik alá, mert a betörők itt fogják először keresni. Az oly „kreatív” ajtó felső részére csúsztatás vagy virágcserép aljára ragasztás sem ajánlott. Ha pótkulcsot tartunk, az legyen egy megbízható rokonnál, szomszédnál, vagy ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakás környékén legyen, ne az egyik porcelánfigurába vagy kerti törpébe rejtsük. A kocsi alá rejthető mágneses doboz vagy a kulcsszéf már egy fokkal jobb megoldás, de a betörők is legalább olyan gyakran keresik ott a kulcsot, mint a lábtörlő alatt.

A legjobb a széf

A lakáson belül rengeteg hely van, ahol elrejthetjük az értékeinket – már ha ragaszkodunk hozzá, hogy ezek a lakásban legyenek, és ne mondjuk egy bank biztonságos széfjében. Ha valóban értékes ékszereket, kötvényeket, iratokat akarunk a lakásban tartani, akkor jó megoldás lehet még egy biztonságos otthoni széf használata, amit elrejtve tárolunk. Ha ezt mégsem tartjuk olyan jó ötletnek, akkor jól jöhet egy fiók, amelynek dupla feneket vagy titkos rekeszt készíttetünk megfelelő rögzítéssel, és az árulkodó nyomok elrejtésével.

Porszívó és szellőzőlyuk

Érdemes egy por- és vízhatlan zacskóban a porszívóban elrejteni némi értéket, mert bár előszedni nem feltétlenül leányálom, a betörők is ritkán próbálkoznak vele. Csak ne felejtsük el kivenni, mielőtt legközelebb elindítjuk a porszívót! A szellőzőrács mögé is eldughatunk pénzt vagy más értéket, de akkor már ragasszuk fel laposan a járat oldalfalára, hogy aki benéz a rácson, ne lássa meg rögtön.

Fotó: iStock.com/PhonlamaiPhoto

Fotó: iStock.com/PhonlamaiPhoto

A hűtő

Sokan vélik úgy, hogy a hűtőben biztos senki nem keresne húszezreseket. Azért arra ne fogadjunk, hogy az illetéktelen behatolók nem is fogják kinyitni… inkább tároljuk a pénzt vagy értékes holmit péksütemény közepébe nyomva, amit betettünk a fagyasztóba.  A hűtő aljára ragasztott „értékmegőrző” annyira nem jó ötlet, mert könnyen mozdítható. Ha mindenáron valami aljára szeretnénk ragasztani, akkor egy nehéz, régi bútor belső oldalát szemeljük ki erre a célra.

Radiátorcső

Ha olyan fűtésrendszerünk van, aminek jól láthatóan haladnak a csövei, érdemes lehet hozzátoldatni egy olyan részt, ami csak úgy néz ki, mintha része lenne a rendszernek. Ha ennek az üregébe rejtjük el az értékeinket, talán biztonságban lehetnek.

A gyerekszoba

A játékokkal telezsúfolt, rumlis gyerekszobában kevés betörő áll neki keresgélni értékek után – ezért is lehet ez jó rejtekhely. Amire vigyáznunk kell, az az, hogy a gyerek se találja meg egy óvatlan pillanatban, amit oda rejtettünk. Jó megoldás lehet egy trükkös csillár, egy olyan játékkatona, amit csak mi ismerünk elrejtve a szobának egy olyan szegletébe, bútor mögé, szekrény mélyére, ahol még a gyerkőc sem turkál.

Hol legyen az apró?

A spájzban, mosókonyhában vagy garázsban tartott festékes, szögesdobozok is jó rejtekhelyet jelenthetnek, de csak akkor, ha sok van belőlük egymás mellett. A betörők valószínűleg nem nyitogatják végig az összes olajos meg festékes flakont pénz után kutatva, főleg akkor nem, ha a rejtekhelyként szolgáló doboz ugyanolyan súlyú és kinézetű, mint a többi.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

A gardrób mint rejtekhely

A női cuccokkal telerakott gardrób vagy nagyobb ruhásszekrény is jó megoldás lehet. Egy nem túl márkás, a többitől nem élesen elütő ruha vagy kis táska belső zsebében, ujjában feltűnés nélkül tárolhatunk mondjuk készpénzt vagy ékszert is. Csak vigyázzunk a legközelebbi szekrényürítéskor, nehogy attól a darabtól is megszabaduljunk!

A padlószőnyeg

A rögzített, egész szobát lefedő padlószőnyeget nem biztos, hogy fel fogják szaggatni. Ám a könnyen mozdítható kisebb szőnyegeket könnyű akár csak felrúgni is, hogy megnézzék, nincs-e valami alá ragasztva. A padlószőnyeg alá feltűnés és nyom nélkül könnyebben rejthetünk el készpénzt, főleg ha nehezebb, megpakolt bútort is helyezünk fölé.

Álkonnektor

Ha valamit nem szeretne a betörő, az az, hogy megcsapja az áram. Ezért valószínűleg nem fog a konnektorok között turkálni, vajon melyik az igazi, és melyik van ott csak álcából. Egy megbízható szakember vagy ügyes kezű családtag készíthet egy mélyedést a falba, ahová elrejthetjük az értékes holmit, majd az egészet szép ügyesen le lehet fedni álkonnektorral.