Otthon

3 tipp, hogy kevesebbet kelljen mosogatni

Aligha akad túl sok ember a földön, akik szeretnek mosogatni. Többségünk épp ellenkezőleg, viszolyog ettől a kötelező teendőtől, és igyekszik tányértakarékos módszereket kidolgozni. Íme, néhány ezek közül.

1. A kevesebb koszos edény a cél

– Főzzünk és tálaljunk ugyanabban az edényben (egy elegáns tartó megvédi az asztalt a magas hőfoktól).
– Használjuk ugyanazt az edényt minél többször. Ha először rizst, majd tésztát főzünk, a legjobb, ha egy gyors öblítés után ugyanaz az eszköz kerül elő új helyett.

Fotó: unsplash.com/BrookeLark

Fotó: unsplash.com/BrookeLark

– A legjobb, ha gyűjtünk egy csomó egytálétel-receptet, így mindig kéznél van épp egy.
– Legyen egy jó minőségű kés a háznál, amivel mindent kényelmesen feldarabolhatunk. Folyamatosan öblítsük a használatban nem lévő tányérokat, hogy ne száradjon rájuk az ételmaradék.
– Tilos az edényeket egymásba rakni, mert így még több retket kell sikálni mindkét oldalról, mire mosogatásra kerül a sor.

2. A nyári kapszulakonyha megkönnyíti a dolgunkat

Nyáron az ember egyszerű, könnyű ételeket kíván, már a hőség miatt sem szívesen tesz-vesz órákig a konyhában. Érdemes kiválasztani azt a néhány edényt és konyhai eszközt, amit rendszeresen használunk: ez azonban ne a teljes gyűjtemény legyen, hanem a legfontosabbak. Egy serpenyő, egy lábas, vágódeszka, kés, fokhagymanyomó, tésztaszűrő, egy fakanál, evőeszköz két személyre és esetleg egy tepsi. Másra most nincs szükség

3. Nem a kemény munka, az okos tervezés a lényeg

– A törölgetést felejtsük el, a levegő szépen megszárítja az eszközöket.
– A botmixert elég meleg, szappanos vízzel átmosni használat után rögtön, így szétszerelni se kell. Ha várunk, amíg rászárad az étel- és italmaradék, a művelet fél órát is igénybe vehet.
– Hasznos, ha egy nagy, mély lábast – vízzel tele – elől hagyunk, és a mosogató helyett abba dobjuk a piszkos evőeszközöket és kisebb edényeket, így nem telítődik a mosdókagyló, mielőtt a munka oroszlánrésze megkezdődne, és a zsír is könnyebben leázik a tányérokról.