Otthon

Hőségriadó – házi praktikák, hogy jól bírjuk a nyári meleget

Most, hogy már teljes erőbedobással elkezdődött a nyár, újra a jól ismert szituációban találjuk magunkat: küzdünk a hőség ellen. A 30 fok feletti hőmérséklet nemcsak az arra érzékenyeket és az idősebb korosztályt viseli meg, hanem mindenkit, így érdemes felkészülni rá és tenni ellene, ha van rá módunk.

Sokan légkondival és ventilátorokkal felszerelkezve várják a kánikulát, azonban nem mindenki engedheti meg magának ezeket a berendezéseket, másnak pedig a szervezete reagál rosszul a klímára vagy a ventilátorok okozta állandó huzatra. Ebben az esetben sem kell azonban kétségbeesnünk, hiszen apró trükkökkel elviselhetővé tehetjük a legnagyobb meleget is.

Folyadék, folyadék, folyadék!

Akármilyen is a hőmérséklet, mindig nagyon fontos, hogy sokat igyunk, de hőségben ez fokozottan is igaz. Arra is nagyon figyeljünk, hogy az igazi nagy melegben egyszerű szénsavmentes vízzel pótoljuk az elvesztett folyadékot, hiszen a cukros üdítők vagy akár a gyümölcslevek hiába finomak, mégsem frissítenek fel úgy, mint a sima víz. Ha nem szeretjük a sima víz ízét, vagy egyszerűen csak ilyen mennyiségben már unjuk, akkor dobjunk bele néhány karika citromot, pár epret, kivit vagy akár uborkát, így változatosabbá tehetjük a napi 2-3 liter folyadékot. Fontos: az alkoholt mindenképp kerüljük a nagy melegben.

Fotó: unsplash.com/KaizenNguyen

Fotó: unsplash.com/KaizenNguyen

Kereszthuzat

Bár egész nap huzatban lenni legalább olyan rossz, mint légkondiban vagy a ventilátor előtt ücsörögni, sokat számít, ha naponta többször átszellőztetjük a lakást. Ha szeretnénk jól aludni, lefekvés előtt elengedhetetlen egy alapos szellőztetés, reggel pedig ez legyen az első dolgunk ébredés után. Persze vannak olyan kánikulai napok, amikor hiába is csinálnánk huzatot, egy kicsit sem mozdul a levegő, de amíg van lehetőségünk, ne hagyjuk ki a napi átszellőztetést.

Hűtsük le az ágyat

A legjobban az visel meg minket ilyenkor, hogy hiába próbálnánk kipihenni magunkat, ha éjszaka sem hűl le a levegő, bizony nehezen megy az alvás. Segíthet, ha az esti hűvös zuhany mellett ágyunkat is lehűtjük, mielőtt belefekszünk. Hűtsünk le egy jégzselét, vagy tekerjünk törölközőbe egy jégakkut, és tegyük az ágyunkba a lábunkhoz, egyet pedig a párnánk alá. Mire aludni térünk, kellemes hűvös lesz az ágy, így biztosan könnyebben megy majd az elalvás.

Hideg borogatás

Ha tetőfokára hág a hőség, érdemes egy kisebb törölközőt is betennünk a fagyasztóba, és lefekvés előtt vagy az esti filmezés közben a homlokunkra, karunkra, lábainkra teríteni. Pár perc alatt segít majd, hogy lehűljön a testünk.

Ventilátor extrákkal

Ha már kritikus a helyzet, és mégiscsak bevetjük a ventilátort, érdemes egy kicsit feldobni: tegyünk néhány palack vizet a fagyasztóba, és mikor már teljesen jéggé fagyott, tegyük a ventilátor elé. Sokkal hűvösebbnek tűnik majd az így megforgatott levegő, ha pedig kiolvadt, áttölthetjük a vizet a poharunkba, dobjunk bele egy citromkarikát, és kész a hűsítő ital.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Készüljünk előre

Ha tudjuk, hogy hamarosan beköszönt a kánikula, érdemes előre lefőzni néhány ételt, és eltenni a fagyasztóba, hiszen az igazi hőségben biztosan nem lesz kedvünk a sütő vagy a tűzhely mellett állni, ráadásul attól is csak melegebb lenne a lakásban. Néhány könnyű főzelék vagy egytálétel, esetleg egy nagy adag lecsó elfér a fagyasztóban, és csak elő kell kapni, amikor főételt kívánunk, anélkül hogy ki kellene fárasztanunk magunkat a konyhában.

Figyeljünk az étkezésre

A nagy melegben a szervezetünk is más ételeket kíván, mint a téli hónapokban, így figyeljünk a jelzésekre. Válasszunk könnyű halakat, húsokat és salátákat, együnk sok gyümölcsöt és hideg tejterméket, gyümölcsleveseket, amelyekben van tápérték, de mégsem terhelik le a szervezetünket.