Otthon

Így befolyásolhatja az éghajlatváltozás a mindennapjainkat

Sokat hallunk a globális felmelegedésről, az éghajlatváltozásról és annak a növény- és állatvilágra vonatkozó veszélyeiről. De vajon tudjuk-e, hogy milyen hatással lehet a hétköznapjainkra vagy az egészségünkre? Ennek jártunk utána: így befolyásolhatja az éghajlatváltozás a mindennapjainkat – és íme néhány ötlet, mit tehetünk saját magunk és bolygónk védelmében.

Az éghajlatváltozásról köztudott, hogy nem kedvez a bolygónknak, de előfordulhat, azon túl, hogy tudjuk, rossz hatással lehet a növény- és állatvilágra, abba már nemigen gondolunk bele, milyen negatív hatással lehet a felmelegedés, illetve a klímaváltozás a mindennapjainkra, valamint az egészségünkre. A The Lancet orvosi folyóirat ennek járt utána, pontosabban közzétettek egy cikket, amiben közel hozzák hozzánk, a hétköznapjainkhoz az éghajlatváltozás okozta veszélyeket. Mutatjuk, mi az, ami bizony már most jelen lehet az életünkben.

Fertőző kártevők megjelenése

A felmelegedés ugyanis lehetővé teszi az egyes rovarok számára, hogy jobban elszaporodjanak, és így az általuk terjesztett fertőző betegségek elterjedése is fokozott veszélyt jelenthet az emberek számára. Vagyis az eddig csak a trópusi éghajlattal rendelkező területeken élő kullancsok és szúnyogok megjelenhetnek olyan területeken is, ahol eddig nem volt megfelelő számukra a klíma, de a felmelegedésnek „köszönhetően” egyre nőhet az életterületük.

Fotó: iStock.com/batuhantoker

Fotó: iStock.com/batuhantoker

Többek között ezért is fontos a fokozott megelőzés és védelem, amire gondolnunk kell, ha olyan helyre utazunk, ahol a hírek szerint érdemes különösen figyelni a rovarcsípésekre. Illetve ha a természetben kirándulunk, mindenképp kenjük/fújjuk be magunkat rovarriasztóval, utána pedig ellenőrizzük a bőrünket, hogy nincs-e bennünk kullancs vagy rajtunk furcsa kinézetű csípés.

Szennyezett levegő

A káros gázok és a fosszilis tüzelőanyag okozta légszennyezés miatt megnövekedhet a szmog kialakulásának lehetősége. A fokozott porszennyeződés a levegőben meglehetősen káros hatással lehet az egészségünkre: megnövekedhet miatta az asztmás megbetegedések kialakulásának esélye, valamint az allergiás reakciók is inkább elterjedhetnek. A szervezetünkben gyulladást okozhat a szennyezett levegő, károsíthatja a légzőszerveinket, illetve közvetve általában a szervezetünk működését. A felmérések szerint 2015-ben a levegő, a víz és a talaj globális szennyezésére visszavezethető halálesetek száma körülbelül 9 millióra tehető, ami háromszor annyi, mint az AIDS, a tuberkulózis vagy a malária okozta elhalálozás.

Felmelegedő hőmérséklet

Azt mi is megtapasztaljuk, hogy a hazánkban megszokott, egymást váltó évszakok már nem olyanok, mint voltak például gyerekkorunkban. A klímaváltozásnak köszönhetően szokatlanul meleg vagy meglehetősen szélsőséges az idő. A felmelegedés, a szokatlanul meleg nappalok a szervezetünkre nézve inkább negatív hatással van: fokozottabb a veszélye például a kiszáradásnak, a hőingadozás miatti hangulatváltozásnak, a migrénnek és a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, illetve súlyosbodásának.

Fotó: iStock.com/BenGoode

Fotó: iStock.com/BenGoode

Többek között ezért is fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a melegben, főként nyáron, biztosítsuk a magunk számára a megfelelő folyadékmennyiséget, és ügyeljünk arra, hogy ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon, mindig legyen árnyék, ahová behúzódhatunk, valamint kalap vagy kendő, amivel védhetjük a fejünket. A klímaberendezések használata is sok kérdést vethet fel, a szakemberek szerint inkább csak akkor használjuk a légkondit, ha valóban szükség van rá, hiszen rengeteg energiát elhasználnak ezek a készülékek, amivel ugyancsak a környezetünknek árthatunk.

Négy apróság, amivel mi is tehetünk az éghajlatváltozás ellen

  • Törekedjünk arra, hogy otthon is inkább zöldenergiát használjunk az áramellátáshoz.
  • Ha tehetjük, váltsunk elektromos vagy hibrid hajtású gépjárművekre.
  • Ültessünk fákat.
  • Legyünk aktívak az újrahasznosításban, és törekedjünk a minél kevesebb hulladék termelésére.