Otthon

Így lehet élményfürdőnk a saját kertünkben

Itt a nyár, s vele az iskolaszünet, a gyerek pedig egyik élményfürdőből a másikba ugrana, és már pakolna is össze a balatoni nyaraláshoz. Hogy ne legyen csalódott, vigyük házhoz az élményeket!

A legjobban akkor járunk, ha tulajdonképpen kitelepítjük a fürdőszobát a kertbe. Nem állítjuk, hogy ez olcsó mulatság, ám ha olyan kertünk van, amiben elég nagy hozzá a hely, és a kerítésen sem lehet átlátni, akkor érdemes elgondolkodni a kerti fürdő létrehozásán. Ugyanúgy betonfalakra és csempére, folyó vízre és csatornára van szükség, mint beltéren, de a munkánkért cserébe rendes kádunk lehet a gyönyörű növények között. A gyereket nem fogjuk tudni kiszedni belőle, de esténként magunk is elmerülhetünk egy kád vízben. Olcsóbban megúszhatjuk, ha a régi típusú, lábakon álló vaskádat – a legtöbb háztartásban maradt egy a nagyitól, vagy viszonylag olcsón be lehet szerezni – állítunk egy fal mellé a kertbe: egy szék megfelel törülközőtartónak, és már ázhatunk is – ha nem akarjuk, nem kötjük be a rendszerbe.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

A legegyszerűbb megoldás

Ennél is olcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha veszünk egy felfújható medencét, amibe csak vizet kell engedni, megvárni, amíg az a napon felmelegszik, és kész is házi pancsoló. Kisebbeknek műanyagból, nagyobbaknak a megszokott, puha falú medenceanyagból készülnek, de nem árt beszerezni egy pumpát, alátétet, hálót és takarófóliát sem hozzájuk. Ha nem akarjuk, hogy a medence alatt tönkremenjen a fű, akkor vagy minden alkalommal odébb ráncigáljuk, vagy aláépítünk egy kisebb emelvényt. A vizet rendszeresen cserélni kell, hiszen bogarak fulladnak bele, algásodni kezd, és fontos, hogy higiénikus maradjon. Ha a gyerkőc mély vizet szeretne, akkor keressünk vízmelegítőket, mert a napsugár nem tud derékig érő vizet langyosra fűteni.

Éljen a családi medence!

Ha nagyobb kiadást is megengedhetünk magunknak egy felfújható medencénél, vásárolhatunk merev falú családi medencét, amiben a gyerek már úszni is tud, és az egész család együtt pancsolhat. Ezekhez már általában adnak vízforgatót, de a vízminőségre és a külön melegítésre itt is ügyelnünk kell, hiszen már nem olyan kis mennyiségről van szó. Ha a gyerkőc nem akar annyira úszni, viszont imád csúszdázni és bohóckodni a vízben, esetleg kisebb testvére is van, akkor érdemes beruházni egy vízi játszótérre. Ez is felfújható, de alapterülete nagyobb, tele van játékokkal, kis csúszdát is adnak hozzá, és egész nap el lehet benne játszani. Cserébe tisztán tartani és fertőtleníteni kicsit nehezebb a sok pluszelem miatt, de megéri a fáradságot.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

Vízicsúszda

Ezt sem nehéz beszerezni, tulajdonképpen egy kitekerhető, esetenként felfújható pálya, amit ha folyamatosan nedvesen tartunk, hatalmas hasoncsúszó versenyek színtere lehet. Érdemes előtte a talajt előkészíteni, hogy az anyagot semmi se tudja kiszúrni, és egy kerti zuhany sem árt az egyik végébe, ami folyamatosan biztosítja a vízutánpótlást és a játék lehetőségét – de ha nincs zuhanyunk, a slag is megteszi.

Apróságok, amik sokat számítanak

Egy sokféle módon állítható szórófejes slag órákra képes lekötni a gyerekeket, de ha nem akarjuk, hogy utána unatkozzanak, szerezzünk be vízi lufikat, hajtogassunk papírcsónakokat, készítsünk parafa dugókból vízi járműveket, rendezzünk úszószemüveges kincsvadászatot a medencében – szórjunk el gyöngyöket, apró játékokat, és ezeket kell a víz alá merülve felkutatni –, építsünk kilyuggatott, egymásba forduló műanyag palackokból vízesést a kerítés mentén, vagy csináljunk iszapolót egy sekélyebb műanyag medencében játszóhomok és víz segítségével. Fújjunk buborékot, csináljunk többvödörnyi habot, kötözzünk fel szétverni való, vízzel töltött lufikat egy kötélre, tartsunk plüssállat-nagymosást, horgásszunk játékokat, vízipisztolyozzunk. Rengeteg lehetőségünk van, csak elő kell venni a fantáziánkat!