Otthon

7 + 1 ok, amiért érdemes a gyermekünknek társasjátékozni

Közkedvelt családi időtöltés a társasjátékozás – legalábbis egyes családoknál mindenképp. Régebben talán nagyobb hagyománya volt annak, hogy összeüljön a család, és leporolják a mindenki által kedvelt társasjátékok fedelét, hogy aztán estébe nyúlóan pörgessék a dobókockát, húzzák a szerencsekártyákat, és lépjenek hatot, vagy éppen vissza a startmezőre. A szakemberek szerint hasznos lehet a gyerekek számára a közös társasjátékozás – mutatjuk, mi is az a 7 + 1 ok, amiért érdemes a gyermekünknek társasjátékozni.

Akárki akármit mond, társasjátékozni szórakoztató. Legalábbis sok család van, akiknél a társasjátékozásnak megvannak a maga hagyományai: megvan mindenkinek a kedvence, és az is, hogy mikor kerülnek elő a színes táblák és a szerencsekártyák. Előkészítünk egy kevés sósat, esetleg egy tányér édes süteményt, és mehet is a társasjátékparti akár késő estébe nyúlóan is. A szakemberek szerint hasznos lehet a gyerekek számára a közös társasjátékozás – mutatjuk, mi is az a 7 + 1 ok, amiért érdemes a gyermekünknek társasjátékozni.

1. Szórakoztató időtöltés

A családdal együtt töltött idő értékes mindenki számára. Társasjátékozás közben alkalmunk van beszélgetni, viccelődni, közelebb kerülni egymáshoz. A versenyhelyzet endorfint szabadít fel mindenki szervezetében, amitől szinte egy csapásra jobban, boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Fotó: iStock.com/kzenon

Fotó: iStock.com/kzenon

2. Megtanít veszíteni

Veszíteni senki sem szeret, viszont az élet velejárója, amit előbb-utóbb mindenkinek meg kell tanulnia és el kell fogadnia. Társasjátékozás közben játszva megtanulhatjuk, hogy bizony nem nyerhetünk mindig. A szakemberek szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen társasjátékoznak, elfogadják, hogy olykor vesztenek – és ez egy olyan lecke számukra, ami később motiválhatja őket, hogy még jobbak legyenek, és könnyebben túllépjenek az egyes kudarcokon.

3. Előre kell tervezni

A játékok esetében általában fontos, hogy előre gondolkozzunk. Társasjátékozás közben a gyerekek is megtanulják megtervezni a következő lépéseiket, illetve előre látni azok következményét. Ezt későbbi életük során is kamatoztathatják, amikor fontosabb döntéseket kell hozniuk.

4. Offline játszanak

Még mindig sokan támadják a videojátékokat – a társasjáték ezzel szemben garantáltan offline időtöltés. A gyerekek közben nem a képernyő előtt ülnek, vagy az okostelefont nyomkodják, hanem együtt játszanak egy valódi papírtábla mellett valódi dobókockával, valódi bábukkal és valódi kártyákkal.

5. Javíthatja a kreativitást

Nemcsak a családdal, de a barátokkal is lehet társasjátékozni. Akárhogy is tesszük, gyerekkorban és felnőttként is jó szórakozás, interaktív probram, ami közben fejlődhet a szociális készségünk, amit életünk végéig magunkkal vihetünk, bármilyen szituációba is kerülünk.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

6. Szabálykövetésre tanít

A (társas)játékok közben meg kell ismernünk a játékszabályokat, amiket fontos, hogy be is tartsunk – csak így lehet korrekt módon együtt játszani. A szabályok, illetve utasítások követése fontos – ezt a gyerekeknek mindenképp meg kell tanulniuk. Az életünk során egy sor szabály és utasítás keresztezheti az utunkat, amiket muszáj követnünk, ha tetszik, ha nem…

7. Fejlesztheti a képzeletünket

A gyerekekre jellemző (de talán még a felnőttekre is), hogy játék közben elképzelik azt a világot, amiben éppen játék közben vannak – akár kialakíthatják a saját szabályaikat, vagy később hasonló szerepjátékot játszhatnak a testvéreikkel vagy barátaikkal.

+ 1. Magukkal viszik az élményt

A gyerekkori, közös társasjátékozás (családdal, barátokkal) örök élménnyé válhat a gyermekek számára, amit felnőttkorukra is magukkal vihetnek. Később akár tovább is adhatják ennek a játéknak a szeretetét – más barátoknak és a saját családjuknak, hogy folytassák a megkedvelt hagyományt.

A témával A játék ereje velünk van! címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Petrus Márta, Polus Enikő és Rácz Rita, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.