Otthon

Az „okosváros” már nem is annyira távoli jövő

A világ, amit most ismerünk, hamarosan teljesen megváltozik. Persze nem egyik pillanatról a másikra, hanem lassan, fokozatosan, sőt, ez a változás már el is kezdődött: gondoljunk csak bele, egy olyan eszközt cipelünk magunkkal nap mint nap, mely szinte mindent tud rólunk, tárolja, továbbítja az adatainkat. A mobiltelefonunkat.

Mesterséges intelligencia

Habár ez a két szó így egymás mellett elég vészjóslóan hangzik, valójában azonban nem kell félnünk tőle, hiszen inkább a barátunk, mint az ellenségünk. Ne humanoid robotokra gondoljunk egyből, bár az is egy irány, de a mesterséges intelligencia az egyik legizgalmasabb technológiai kérdés, ami jelenleg a világot izgalomban tartja – ha okosan használja az emberiség, az egyik legnagyobb segítségünk lehet, nemcsak a reklámok, de a közlekedés, az egészségügy, a várostervezés területén is. Segítségével eltűnhetnek a Földről a járványok, tiszta ivóvíz juthat minden térségbe, és választ találhat akár még a környezetszennyezés égető, egyre sürgősebben megoldandó kérdéseire is.

Fotó: iStock.com/ipopba

Fotó: iStock.com/ipopba

A mesterséges intelligencia jelenlegi tudásunk szerint annyit jelent, hogy a gépek a rendelkezésükre bocsátott tengernyi adatból képesek tanulni: az adatokból elemzéseket készítenek, feltérképezik a különféle viselkedési mintákat, és megjósolják, hogy fog az ember vagy éppen az időjárás adott körülmények között viselkedni, ez várható el tőlük. Ez így nem is tűnik olyan ijesztőnek, igaz?

S azt se felejtsük el, hogy már most is jelen van az életünkben, segít minket a mindennapjainkban: használják az internetes keresőmotorok (milyen jó, amikor a gép tudja, valójában mire szeretnénk rákeresni, mert ismer már minket, és nem nekünk kell órákat tölteni azzal, hogy a több millió találatot sorrendbe tegyük), a mobiltelefonjaink, fényképezőgépeink és természetesen az internetes reklámok is e szerint érkeznek hozzánk. Sőt, ha valaki szokta hívogatni az egyik mobilszolgáltató ügyfélszolgálatát, ott is beszélhet a robothölggyel, aki készségesen válaszol minden kérdésünkre és segít nekünk ügyeket intézni. Hátborzongató, de egyben fantasztikus élmény is Vandával társalogni.

Fotó: iStock.com/DanilaShtantsov

Fotó: iStock.com/DanilaShtantsov

De hogy fog kinézni a jövő okosvárosa?

Erről természetesen még csak feltételezéseink vannak, de ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor a népesség egy elég jelentős része nagyvárosokba fog majd tömörülni, nem metropoliszokba, hanem egyenesen megapoliszokba. Ám ezt a rengeteg embert ki is kell majd szolgálni, s az tűnik a legkevésbé fenntarthatónak, hogy mindenkinek saját benzinmotoros autója legyen, így a legégetőbb probléma, a közösségi közlekedés és annak megszervezése lesz, melyet jó eséllyel nálunk okosabb számítógépes programok végeznek majd el.  Minden össze lesz kapcsolva mindennel, egyetlen élő, lüktető hálózat lesz a város, mint egy saját kis univerzum, mint egy fa gyökere, melyben pillanatok alatt több millió információ áramlik keresztül, és mind célba is talál. És ebben a tökéletes rendszerben mindenki pontosan tudni fogja majd a helyét és a feladatát.

Persze ennyi embernek munka kell, élelem, lakás és rengeteg energia. Éppen ezért a legfontosabb a zöldenergiák felhasználásának kérdése lesz, hiszen azt már mind tudjuk, hogy a Földünk fosszilisenergia-készlete most már tényleg pillanatokon belül kiürül, arról nem is beszélbe, hogy mind a kitermelés, mind pedig a felhasználás káros az amúgy is egyensúlyát vesztett környezetre, a nap, a szél és a víz megújuló források rendelkezésünkre állnak szinte végtelen mennyiségben. A jövő okosvárosai szempontjából tehát a legfontosabb ezeknek az elemeknek az okos kihasználása.