Otthon

Óvatosan a takarítással: így tisztítsuk a fapadlónkat, hogy hosszú távon szép maradjon

A fából készült parketták tisztítását egy kicsit máképp kell végezni, mint a többi padló esetében. Hiszen nem mindegy, hogy a fát, ami akár lehet lakkozott is, hogyan tisztítjuk meg a napi kosztól, hogy sokáig szép és ápolt maradjon. Használhatunk az üzletekben megvásárolt vegyszeres termékeket vagy természetes tisztítószereket. Ez utóbbiban segítünk most: így tisztítsuk a parkettánkat, hogy hosszú távon szép maradjon.

Sokan azért nem választják a fából készült parkettákat a padlójuk burkolásához, mert nehezebb tisztán tartani, hogy sokáig szép és ápolt maradjon. Valóban kicsit kényesebb, mint ha műanyag padlóburkolót tennénk le. De ha kellőképpen odafigyelünk az ápolására, hosszú távon megőrizhetjük a szobák padlójának szépségét.

Hozzávalók:

  • fapadlóápoló spray – természetes összetevőkből
  • szódabikarbóna
  • mikroszálas felmosó

A tisztítás menete

Egy- vagy kéthavonta elvégezhetjük a tisztítást. Egyszerűen csak fújjuk be a természetes összetevőkből készített parkettatisztító spray-vel a felületet, és alaposan töröljük át a mikroszálas felmosóval. Ha makacsabb szennyeződéssel találkozunk közben, akkor egy puha, nedves mikroszálas ruhára tegyünk egy kevés szódabikarbónát, és azzal dörzsöljük át a szennyezett felületet. Töröljük át tiszta, nedves kendővel, majd töröljük szárazra a felületet. Eztán használhatjuk rajta a spray-t.

Fotó: iStock.com/vicnt

Fotó: iStock.com/vicnt

Ha nagyon csúnya már a parkettánk, jobb, ha szakembert hívunk ahhoz, hogy újra széppé varázsolja, s később a rendszeres ápolást már magunk elvégezhetjük.

Saját magunk is készíthetünk házi tisztítószert a fából készült padlóburkoló tisztán tartásához: arányaiban egy rész ecethez adjunk 10 rész meleg vizet – keverjük össze, majd adjunk hozzá néhány csepp kasztíliai szappant.

Ezekkel árthatunk a parkettának a leginkább

Cipőben lépünk rá: A felhalmozódott, láthatatlan szennyeződést könnyen beletaposhatjuk a parkettába, ha rendszeresen cipőben járkálunk rajta. Emellett nagyobb a karcolás veszélye is cipőben, mint ha zokniban vagy mezítláb járkálnánk a parkettán.

Nem porszívózunk elég sűrűn: Fontos, hogy rendszeresen, alaposan kitisztítsuk a port a fapadló réseiből, repedéseiből. Ugyanakkor óvatosan porszívózzunk, puha kefés fejjel, nehogy közben megkarcoljuk a felületet.

Sokáig várunk az ápoló tisztítással: Ha bármilyen szennyeződést látunk vagy ejtünk véletlenül a fapadlón, azt azonnal tisztítsuk le, mert a résekbe könnyen befolyik, felszívódik, és akár örökre foltot hagyhat. A legrosszabb, ha olyasmi csöppen rá, ami foltot hagyhat, de ez lehet akár egy ártatlannak tűnő pocsolyafolt is. Ne halogassuk a tisztítást, azonnal távolítsuk el a foltokat.

Fotó: iStock.com/scyther5

Fotó: iStock.com/scyther5

Túl sok vizet használunk: Takarítás közben alaposan csavarjuk ki a felmosót vagy a törlőkendőt, a túl sok vízzel is csak árthatunk a parkettánknak.

Óvatosan a rendezéssel: A bútorok mozgatásával is könnyen árthatunk a fapadlónk szépségének. A legjobb, ha be- vagy átrendezés esetén segítséget hívunk, és nem egyedül tologatjuk egyik helyről a másikra a bútorokat. Illetve praktikus lehet a székek, fotelek lábának a végére beszerezni egy puha talpat, amit ráragaszthatunk, így véletlenül sem karcoljuk meg a parkettánkat.

Szőnyegek: Ha van rá mód, mindenképpen tegyünk a fapadlóra szőnyeget – akár a bútorok alá, hogy ezzel is meggátoljuk a kellemetlen karcolódást. Viszont a szőnyeg takarítására is fokozottan figyelni kell, hiszen alatta jobban megmaradhat a por, amivel árthatunk a parkettának. Vagyis 1-2 havonta, amikor egyébként is ápoló tisztítást végzünk a fapadlónkon, tekerjük fel a szőnyeget, és alatta is töröljük, ápoljuk a parkettát.