Otthon

Kezdődik a szabadtéri színházi szezon

Kezdődik a szabadtéri színházi szezon: az idén is sokszínű programmal, széles műfaji kínálattal, fesztiválokkal várják a nyári évadban a közönséget a szabadtéri színházak.

A szezont beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségének játszóhelyein júniustól augusztus végéig jelentős hazai és külföldi művészek, prózai és zenés darabok, könnyűzenei, népzenei és dzsesszkoncertek, balett-, kortárstánc- és néptáncelőadások várják a közönséget.

Mint mondta, a hagyományos, több évtizedes színházi fesztiválok mellett mindig öröm az, ha újakkal találkozhatunk, ilyen például a harmadik éve megvalósuló zsámbéki Y.EAST nemzetközi fesztivál és kiemelte a 15 éves múltra visszatekintő Budapesti Nyári Fesztivált is, amely az ország legnagyobb kulturális fesztiválja.

A 1997-ben alakult Szabadtéri Színházak Szövetségéről Pócza Zoltán elnök elmondta: a szervezet 9 tagja – az Agria Nyári Játékok, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és a Zsámbéki Színházi Bázis – az elmúlt évben összesen 38 bemutatót, 441 előadást tartott és 207 ezer látogatót fogadtak.

Tájékoztatása szerint a minisztérium pályázatán keresztül az idén a szabadtéri színházaknak 247 millió forintos támogatást nyújtott. Elmondta: az idei szezonban több mint 40 bemutatót, mintegy 500 előadást terveznek több mint 250 ezer néző előtt.

Az eseményen átadták a szövetség Gedeon József Amfiteátrum díját, amelyet Pogány Judit színművész vehetett át.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A Budapesti Nyári Fesztivál június 9. és szeptember 1. között több mint 100 programmal várja a közönséget a Margitszigeten és a Városmajorban. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: több mint százezer vendéget várnak két színházukba. A programsorozat ingyenes koncerttel kezdődik június 9-én a Margitszigeti nagyréten Alexander Rybak hegedűművész közreműködésével. Az ingyenes nyitóeseményre mintegy 8 ezer érdeklődőt várnak.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon több mint 60 programmal, színházi előadásokkal, bemutatókkal, színházi szemlével, koncertekkel várják a közönséget. A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Salome és a Rigoletto című opera, valamint a The Great Gatsby balett-produkció, továbbá a Béjart Ballet Lausanne Varázsfuvola című előadása látható.

Ugron Zsolna író, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója kiemelte, hogy a belföldi utazók nagyobb és lelkesebb közönséget jelentenek a nyári színházaknak, a jó előadások, programok pedig utazásra ösztönözhetnek.

Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok vezetője elmondta: a 43 éves rendezvény 43 előadással várja a közönséget, az idén három bemutatót terveznek. A program gerincét az országos operett és musical fesztivál adja, az Egri csillagok című musical díszelőadására is várják a nézőket.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója kiemelte: a 30. évadában a Nemzeti Színház előadásait, határon túli színházak produkcióit mutatják be, és 17. alkalommal rendezik meg az esztergomi bábos tábort. Szeptembertől elkezdődik a várszínház felújítása, 2020-ra megújult színházban rendezhetik meg a 32. évadot.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház vezetője elmondta: idén 30. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 24 színtársulat 28 produkciót mutat be 9 nap alatt. Emellett a Várszínházi Esték rendezvénysorozattal várják a nézőket.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház vezetője elmondta: négy bemutatót terveznek. Az Estimese, a Hajmeresztő, a Vojáger című produkció és a Gergye Krisztián Társulattal közös produkcióként kortárs tánc és dráma est szerepel a programban.

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője kiemelte: a különleges természeti környezetben lévő helyszínen június 15-től augusztus 19-ig minden nap tartanak programokat. A mintegy 60 előadás fele ingyenesen látogatható.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója elmondta: az idén 50. évadot rendezik meg, 7 bemutató szerepel a programban. Lucas Hnath Nóra II. rész című műve, Carly Wijs Mi és ők című darabja, valamint a Carlo Gozzi A kígyóasszony című művéből írt zenés mese is látható lesz.

Árkosi Árpád, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: június 16-tól szeptember 1-ig kínálnak programokat, főleg fiatal és atmoszférát teremtő alkotók lesznek jelen, köztük Sardar Tagirovszkij, Urbán András, ifj. Vidnyánszky Attila és Valcz Péter. Megrendezik a Y.EAST nemzetközi fesztivált, a Zsámbéki Zsibongót, a határon túli amatőrszínházak találkozóját és a Csehov kortárs minifesztivált.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: 55. évadban 46 napon át több mint 70 előadással várják a nézőket. Székely János 40 éve bemutatott Caligula helytartója című drámáját az idén Szász János állítja színpadra. Hamlet és Társai címmel rendezik meg a Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, amelynek programján olasz, román, angol és orosz előadások is helyet kaptak.