Otthon

A fiatal kutatókon az ország szeme: idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat – mondta el Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke kedden Budapesten.

A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata – hangsúlyozta Lovász László. Kiemelte: a fiatal kutatók számára kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA „már nem csupán idős tudósok klubja”, hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA – hangsúlyozta Lovász László. 2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Hozzátette: a Lendület-programra idén 105 érvényes pályázat érkezett. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett – mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Fotó: iStock.com/Likoper

Fotó: iStock.com/Likoper

A győztes bölcsészettudományi pályázatok között Bárth Dániel (ELTE) történeti-folklorisztikai kutatócsoportja a 18–20. századi magyarországi és erdélyi kisközösségekben szolgáló alsópapság mentalitását, világképét és szerepét fogja kutatni. Földváry Miklós István nyertes pályázata a középkori római típusú liturgiaváltozatok rendszertanának feltérképezését és a magyar szertartáskönyvek ebben elfoglalt helyének meghatározását tűzte ki célul. Tóth Zsombor a magyar mellett román és szlovák kutatókból álló csoportjával a „hosszú reformáció”, Erdély és a Magyar Királyság 1500 és 1800 közötti felekezeti változásait fogja vizsgálni.

A matematika és természettudományok területén sikeresen pályázó kutatók közül Mosonyi Milán és ötfős kutatócsoportja a kvantumdivergenciáknak a kvantum-információelméletben betöltött szerepét fogja kutatni, míg a Németországból hazatérő Batáry Péter vezetésével táj- és természetvédelmi ökológiai kutatócsoport alakul meg. Orbulov Imre Norbert a kiugróan jó mechanikai tulajdonsággal bíró kompozit fémhabok kutatását tűzte ki célul, Berényi Antal pedig oszcilloterápiás kutatásokat fog folytatni új Lendület-kutatócsoportjával.

Az élettudományok területén az Egyesült Államokból hazatérő Bunford Nóra a serdülőkori és fiatal felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), valamint externalizációs zavarok kutatását tűzte ki célul új Lendület-kutatócsoportjával. Enyedi Balázs és kutatócsoportjának célja a szövetsérülés-gyulladást eredményező mechanizmusok vizsgálata lesz. Horváth Péter kutatócsoportja biológiai folyamatokat és mintákat kísérel meg feltérképezni mesterséges intelligencia által vezérelt eszközökkel.