Otthon

A britek kétharmadát nem érdekli Harry herceg esküvője

A felmérések szerint a britek kétharmadát nem érdekli Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle közelgő esküvője.

Az idén 34 éves Harry – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – és a 37 éves amerikai színésznő eljegyzését november végén jelentették be, az esküvő szombaton lesz Windsorban, a legősibb angliai királyi rezidencián. A YouGov országos közvélemény-kutató hálózat a legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic megbízásából készített, kedden ismertetett friss felmérésében kimutatta, hogy a felnőtt britek 31 százalékát „nem nagyon”, 35 százalékukat „egyáltalán nem” érdekli a hercegi menyegző – adta hírül az MTI.

Birmingham, 2018. március 8. Harry brit királyi herceg és menyasszonya, Meghan Markle amerikai színésznő iskolás gyerekekkel találkozik egy nőnapi rendezvényen Birminghamben 2018. március 8-án. A pár november végén jelentette be az eljegyzést, a 34 éves herceg és három évvel idősebb jegyese május 19-én kel egybe a windsori kastélyban. (MTI/AP/Matt Dunham)

Birmingham, 2018. március 8.
Harry brit királyi herceg és menyasszonya, Meghan Markle amerikai színésznő iskolás gyerekekkel találkozik egy nőnapi rendezvényen Birminghamben 2018. március 8-án. A pár november végén jelentette be az eljegyzését, a 34 éves herceg és három évvel idősebb jegyese május 19-én kel egybe a windsori kastélyban. (MTI/AP/Matt Dunham)

A britek negyede tervezi, hogy követi az eseményt

Az 1615 fős választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a britek alig 9 százalékát „nagyon”, 23 százalékukat „meglehetősen” érdekli Harry és Meghan Markle hétvégi esküvője. A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy „normális” hétvégére készül, és csak 27 százalék tervezi, hogy a televízióban, rádión vagy online hírportálokon figyelemmel kíséri a ceremóniát.

A felmérés részeseinek 76 százaléka nem szeretné, ha adófontjaiból bármennyit is az esküvő kiadásaira fordítanának, és csak 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy örömmel venné, ha az eseményt a költségvetésből finanszíroznák.

Támogatják a királyság intézményét

A királyság intézményét mindazonáltal a britek többsége még mindig támogatja. Arra a kérdésre, hogy miként fogadná, ha a jelenlegi uralkodó, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő után a monarchia véget érne, 55 százalék mondta azt, hogy e fejlemény szomorúsággal töltené el, és csak 16 százalék örülne ennek. Meglehetősen magas, 24 százalék ugyanakkor azoknak az aránya, akik azt mondták, hogy nekik „teljesen mindegy”, mi lesz Nagy-Britannia jövőbeni államformája.

A királynőt a megkérdezettek 60 százaléka kedveli, az uralkodó elsőszülött fiát, az idén 70 éves Károly trónörököst ugyanakkor csak 37 százalék látná szívesen a trónon, 46 százalék szerint II. Erzsébettől „valaki másnak” kellene örökölnie a koronát.