Otthon

A család fontosságára hívja fel a figyelmet a családok nemzetközi napja

A család, a társadalom egyik legfontosabb intézményének fontosságára hívják fel a figyelmet a család nemzetközi napjával, az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a család napjává. Ez a nap többek között lehetőséget nyújt a különböző szakemberek, szervezetek számára, hogy a családdal kapcsolatos, fontos kérdésekre felhívják a figyelmet. Számos figyelemfelkeltő eseményt szerveznek ezen a napon szerte a világon.

Bár az elmúlt évtizedekben szerte a világon átalakultak, megváltoztak a családszerkezetek a globális tendenciák és demográfiai változások miatt, az ENSZ szerint továbbra is a család a társadalom alapegysége. Éppen ezen alapulva nyilvánította a szervezet 1994-ben május 15-ét a család nemzetközi napjává. Ehhez a felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés igyekszik felhívni a figyelmet a család fontosságára, illetve arra, hogy a család a társadalom egyik legfontosabb intézménye.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

A családok nemzetközi napja lehetőséget nyújt tehát arra, hogy a családdal kapcsolatos kérdések előtérbe kerülhessenek – olvasható a szervezet honnlapján. Konferenciákat, rendezvényeket szerveznek, amelyen igyekeznek felhívni a figyelmet a társadalmi, gazdasági és demográfiai folyamatokra, változásokra, amelyek hatással lehetnek a családszerkezetekre, a család, valamint a családtagok életére. Sok országban lehetőséget ad arra, hogy kiemeljék a családok fontosságát.

Konferenciák és kulturális programok

A családok nemzetközi napját tehát minden év május 15-én tartják. Erre a napra világszerte szerveznek konferenciákat és workshopokat, rádió- és tévéműsorok foglalkoznak a család intézményével, valamint több kulturális programot csatolnak a jeles naphoz – olvasható a szervezet honlapján.