Otthon

Szuper módszerek, hogy távol tartsuk a szúnyogokat az otthonunktól

Ráadásul ezek az ötletek teljesen természetesek, vagyis nem szükséges ahhoz vegyszer, hogy ne kellemetlenkedjenek ezek a kis szezonális vérszívók az életünkben. Merthogy kevés dolog van, ami annyira bosszantó tud lenni akár egy kedves, baráti beszélgetés vagy a nyitott ablaknál való alvás közben, mint a jellegzetes zümmögés, no és a csípés, az állandó csapkodás és hessegetés, amivel a programot is agyoncsaphatjuk. Szerencsére kéznél lehetnek ezek a szuper módszerek, hogy távol tartsuk a szúnyogokat az otthonunktól.

Ahogy beköszöntött a jó idő, a meleg, és persze a nyár is egyre közeleg, néhol már megjelentek a kellemetlen szúnyogok. Zümmögéssel és csípéssel, ahogy azt megszokhattuk tőlük. Mit tehetünk ellenük? Többen szeretnénk hatásos, mégis vegyszermentes megoldásokat alkalmazni. Összegyűjtöttünk néhányat, hogy kéznél legyenek ezek a szuper módszerek, hogy távol tartsuk a szúnyogokat az otthonunktól.

A levendulasó igazán különleges - Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Tegyünk szúnyoghálót

Kézenfekvő megoldás, hogy ha van rá lehetőség, tegyünk szúnyoghálót az ajtókra, ablakokra. De ha ez mégsem lehetséges? Egyes gyógynövények jó megoldásnak tűnnek – ezek illatát nem feltétlenül kedvelik a szúnyogok és elkerülik azokat a helyeket, ahol ezeket érzik. A szakemberek szerint ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring és a fokhagyma.

És ha már szóba került a citrom, készíthetünk citromos illatgyertyát is, vagy vegyünk az üzletekben olyan illatgyertyát, aminél azt ígéri a gyártó, hogy távol tartja a szúnyogokat.

A gyógynövények mellett a levendula illatát sem kedvelik a szúnyogok. Mi pedig élvezhetjük a gyönyörű színét és persze az illatát is, hiszen a szúnyogokkal ellentétben mi többnyire kedveljük ennek a lila virágnak a jelenlétét a közelünkben.

Kerüljük az állóvizet

Ne csak úgy általában a tópartokat, hanem az otthonunkban, az udvarunkon is – vagyis ha lehet, ne tároljunk vödörben, vagy ne telepítsünk dísztavat a kertbe, mert az sajnos inkább vonzza a szúnyogokat.