Otthon

Így tisztíthatjuk ki könnyen és gyorsan a mikrosütőnket

Tegyük a szívünkre a kezünket és gondoljuk végig, hogy mikor takarítottuk ki utoljára a mikrosütőt. Olykor kitöröljük, elmossuk a tányért – de az egész sütőt mikor tisztítottuk utoljára? Pedig valószínűleg naponta használjuk, többféle ételt és italt melegítünk benne, amik akár látványos, akár láthatatlan szennyeződéseket hagyhatnak benne. Ez nemcsak higiéniai szempontból lehet veszélyes, de könnyen lehet, hogy egy bizonyos idő után már eltávolítani is lehetetlen. Íme egy szuper szer, amivel már ma könnyedén nekiláthatunk: így tisztíthatjuk ki könnyen és gyorsan a mikrosütőnket.

Hozzávalók

  • 1 db mikróbiztos edény
  • ecet
  • víz
  • szivacs
  • fogpiszkáló, keverőeszköz

Elkészítés

Öntsük a mikróbiztos edénybe az ecetet és a vizet egyenlő arányban. Ha csak kisebb takarítás előtt állunk, elég lehet fél-fél pohár víz, ha nagyobb tisztítás szükséges, akkor nyugodtan használjunk egy-egy pohárnyi ecetet és vizet.

Fotó: iStock.com/hikesterson

Fotó: iStock.com/hikesterson

És most jön a varázslat: tegyük bele az ecetes vízbe a fogpiszkálót, vagy más, fából készült keverőeszközt, ezzel állítólag megakadályozhatjuk, hogy a keverék a melegítés során „felrobbanjon”. A saját biztonságunk érdekében ne hagyjuk ki ezt a lépést. A folyadékban lévő fadarabhoz hozzá tudnak csatlakozni a melegítés során keletkező buborékok, ezt a sima felületű edényben nem alakul ki – és ezzel nőhet a robbanásveszély. Persze a legtöbb tál és edény nem teljesen sima, de biztos, ami biztos, tegyük bele azt a fogpiszkálót.

Most kezdjük el melegíteni a tálat, és benne az ecetes vizet 5–10 percen keresztül, attól függően, hogy mennyire piszkos a mikrosütő belseje. Ha letelt az idő, várjunk 1-2 percet, és csak ekkor vagyük ki a tálat egy konyharuha vagy kesztyű segítségével, mert meglehetősen forró lehet.

Majd vegyük elő a szivacsot, mártsuk bele a még meleg ecetes vízbe, és töröljük át alaposan vele a mikrosütő belsejét. Bár az is elképzelhető, hogy nem lesz szükségünk a szivacsra, mert a szennyeződés könnyedén letörölhető egy papírtörlő segítségével is.