Otthon

Megdőlt az országos napi melegrekord

Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön, Újpesten csaknem 27 fokig melegedett a levegő – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Eddig 25 Celsius-fok volt az április 12-ei melegrekord, amelyet 2009-ben Budapest belterületén mértek. Most csaknem 2 fokkal melegebb volt, Újpesten 26,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez az új napi melegrekord.

Az előrejelzés szerint pénteken nyugaton kevés felhőre, napos időre lehet számítani. A középső országrészben délelőtt, keleten délután szakadozik fel jelentősebben a felhőzet, főként keleten valószínű zápor, zivatar. A szél megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 10–15, a legmagasabb 18–24 Celsius-fok között valószínű.

A hétvége további részében ismét több lesz a napsütés, 20–25 fok körüli maximumok várhatók.

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

Fotó: Unsplash/ Brooke Cagle

Ez persze csak nekünk jó, akik szeretnék élvezni a szép időt a hétvégén, a környezetnek már kevésbé. A globális felmelegedés hatására egyre komolyabb átlaghőmérséklet-emelkedéssel kell számolnunk, ami elől az sem húzza ki a szőnyeget, hogy olyan hidegfrontok érkeznek, mint amilyen itthon a február–márciusi időszak volt.

Csak 2016-ban volt magasabb az éves átlaghőmérséklet, mint 2017-ben, legalábbis azóta, amióta hivatalosan is mérjük a hőfokot.

A NASA és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont, National Oceanic and Atmospheric Administration) mérései szerint 2017 sem volt sokkal jobb, mint 2016: az űrközpont adatai szerint a mért időszak második legmelegebb éve volt, a NOAA szerint pedig a harmadik.

Bár ez javulásnak tűnhet, valójában nagy különbségek nincsenek, és így már elmondhatjuk, hogy a mért időszakban jelentkező 18 legmelegebb évből 17 a kétezres években jelentkezett.