Otthon

Túlsúlyos a házi kedvencünk? Így hozzuk újra formába

Nem csak embereknél veszélyes a túlsúly cipelése, az állatoknál is komoly egészségügyi problémákat, betegségeket okozhat.

Nagyon sokan úgy fejezik ki szeretetüket házi kedvencük iránt, hogy finomabbnál finomabb falatokkal etetik. A kis haspókok persze szinte semmit sem utasítanak visza, sőt, ugyanúgy örömöt találnak az evésben, nassolásban, mint mi, emberek. Ha emellett még ivartalanítottak is, akkor elég nagy az esély arra, hogy elhízzanak. Persze nem a télire felszedett zsír- és szőrrétegről beszélünk, hanem arról, hogy a kedvenc mért súlya folyamatosan nő, és meghaladja a számára egészséges szintet. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kerekded háziállatunk elhízott-e, vigyük el az állatorvoshoz, ahol hamar kiderül az igazság. Ám sajnos az is előfordul, hogy a gazdi tisztában van vele, hogy túleteti kedvencét, de nem bírja abbahagyni, hiszen amint diétára fogná, a kutya vagy macska könyörgő szemekkel kuncsorog ételért, s ennek nem lehet ellenállni. Pedig muszáj, mégpedig pont azért, hogy kedvencünk minél több évet tölthessen velünk egészségben.

Fotó: iStock.com/vvvita

Fotó: iStock.com/vvvita

A túlsúly veszélyei

A túlsúlyos állat – bár nem látszik rajta – szenved. Nem tud olyan sokat vagy olyan gyorsan mozogni, ellustul, s minél kevesebbet „sportol”, annál továb hízik. Ízületeit, tüdejét, szív- és érrendszerét is megviselheti a sok pluszkiló, arról nem is beszélve, hogy cukorbetegség vagy rák is kialakulhat. Akkor vagyunk jó gazdik, ha hajlandóak vagyunk felismerni a problémát, és ha kell, szakértő segítségével, de úrrá lenni a túletetésen – először is magunkban – és az elhízáson. Fejezzük ki úgy a szeretetünket, hogy a lehető legegészségesebb életet nyújtjuk kedvencünknek, s ebbe a helyes táplálkozás és a sok mozgás is beletartozik.

Mérjünk helyesen

Minél nagyobb egy állat, annál nehezebb megmérni, de az állatorvosnál garantáltan sikerrel járunk. Ha macskáról vagy kisebb kutyáról van szó, úgy is megmérhetjük, hogy az ölünkbe vesszük, és mi állunk a mérlegre, majd persze kivonjuk saját súlyunkat a végeredményből. Az, hogy egy állat túlsúlyos-e, sok mindentől függ, fajtától, szőrtől, csontozattól, de az elhízás jelei egyértelműek: kerek, olykor lógó pocak és pofa, hiányzó derék, zsírréteg, amitől nem érezzük az állat oldalán a bordáit, nehézkes mozgás, és még sorolhatnánk. Ha nagyon biztosra szeretnénk menni, egyes állatorvosoknál az emberhez hasonlóan meg lehet méretni a kedvenc testzsírszázalékát. Ez abban is segít, hogy meg tudjuk különböztetni, tumortól dagad-e az állat pocakja, vagy a zsírtól.

Fotó: iStock.com/forisana

Fotó: iStock.com/forisana

Számoljuk a kalóriákat

Az állatok lefogyasztása egészen hasonlít az emberéhez. A mozgás menyiségét fokozatosan, az állat állapotától függően növelni kell, míg az étellel bevitt kalóriák számát csökkenteni. S ahogy az embereknél, úgy a négylábúaknál sem működik a drasztikus, hirtelen megvonással járó, „holnaptól feleannyit eszel” típusú, két hétig tartó „diéta”. Hónapokra szóló tervet kell készítenünk, fokozatosan elvenni az ételmennyiségből, és aztán meg is tartani az elért helyes súlyt. Mielőtt az egész folyamatot elkezdenénk, mindenképpen beszéljük meg az állatorvossal, egy nap ideálisan milyen tápanyagokra van szüksége az állatnak, s hogyan érjük el, hogy ne fogyasszon belőlük többet. Álljunk le az étkezések közötti etetgetésekkel, az édességekkel. Ez azért lehet nehéz, mert a legtöbb gazdi az ételen keresztül kommunikál a kedvencével, így fejezi ki szeretetét, de tanuljunk meg más módszereket, például a simogatást, a hasvakargatást, a kedves szavakat.

Mozogjunk együtt

Ahhoz, hogy háziállatunk ismét formába lendüljön és újra energikus legyen, nem elég csupán a diéta. Vissza kell szoktatnunk arra, hogy az egész napos fekvés helyett mozogjon is valamennyit. Ezt eleinte pont a túlsúly akadályozza, hiszen fájhatnak az ízületek, hamar elfogyhat a szusz, épp ezért kell fokozatosan, a diéta kezdete után, odafigyeléssel mozgatni az állatot. Akinek van lehetősége, viheti vízi tornára is kedvencét, de a sima sétálás is jó hatású. Csináljunk hozzá kedvet új játékokkal, olyan parkok látogatásával, ahol a többi állattal játszhat a kedvencünk, vagy felfedezheti a természetet. Ha kutyát vagy macskát tartunk, fel kell benne ébreszteni a benne szunyadó ragadozót, s máris mozogni akar majd.