Otthon

Romantikus és izgalmas kaland: csillagséták a sötét égbolt alatt

Csillagsétákat rendeznek a magyarországi nemzeti parkok a Nemzetközi Sötét Égbolt Hete kezdeményezéshez csatlakozva: április 13. és 15. között az érdeklődőket távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolják szakképzett túravezetők segítségével, az éjszakai égbolt tanulmányozásával. Egy ilyen éjszakai túra alkalmával az emberi érzékelés is más, és egészen más arcát mutatja a természet.

A természetes fény kiemelt jelentőségére rámutatva hívták életre az egyre népszerűbb nemzetközi sötét égbolt hét kezdeményezést, melyhez kapcsolódva a magyarországi nemzeti parkok is különleges túrákat szerveznek – tájékoztatta a minisztérium pénteken az MTI-t.

A csillagséták programsorozat a szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon és az előadás jellegű programokon keresztül bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába.

Répáshuta, 2017. június 16. A halszemoptikával és hosszú expozíciós idővel készült felvételen a Tejút látszik a Bükk-fennsík felett Répáshuta közelében 2017. június 15-én. Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA - International Dark-Sky Association). MTI Fotó: Komka Péter

Répáshuta, 2017. június 16.
Archív felvétel. A halszemoptikával és hosszú expozíciós idővel készült felvételen a Tejút látszik a Bükk-fennsík felett Répáshuta közelében 2017. június 15-én. Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association).
MTI Fotó: Komka Péter

A sötétben másképp látunk, másképp hallunk

Egy éjszakai túra alkalmával az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki csillagséták kirándulói – olvasható a közleményben.

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association) 2017 őszén – a Zselic és a Hortobágy után – immár a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánította, így a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az itt meghirdetett éjjeli kirándulások valamelyikére.

Az idei túrák részletes leírása a magyar nemzeti parkok központi honlapján, ezen a weboldalon érhető el.