Otthon

Sportoljunk és tegyünk a környezetünkért: ez a plogging

Szeretnénk vegyíteni a jó alakunkért és a szemét ellen folytatott küzdelmet? A plogging segítségével ez egyszerűbb, mint valaha!

Ha odavagyunk a skandináv trendekért, kívülről fújjuk a hygge és a lagom alapszabályait, akkor ideje, hogy megismerkedjünk a plogginggal is. Ez a svéd trend 2016-ban indult Stockholm városából, a lényege, hogy kombinálja a kocogást és a szemétszedést. Maga a név is a svéd plocka upp (felszedni) és a jogging szavak elegyéből jött létre, de eredetileg egy amerikai író, David Sedaris kezdte el Angliában kombinálni a testedzést a szemétszedéssel.

Mert a plogging lényege tulajdonképpen ez: futás közben szemetet szedünk. Így egyéb mozdulatokkal is kiegészítjük az egyébként monoton lépkedést, leguggolunk, lehajolunk az elhagyott műanyag- vagy papírdarabokért. Külföldön egész ploggingeseményeket rendeznek, ahol tömegesen tisztítják meg az utcákat a futókat – ez egyébként üdvös és örömteli esemény, hiszen jellemző, hogy a futóversenyek után rettenetes szeméthegyek maradnak a sportolók után: energiaszelet-csomagolások, műanyagpoharak szegélyezik az utat, ahol a mezőny elhaladt.

Két legyet egy csapásra

2018-ban két nagy problémával szembesülhet a modern fiatal: a lassan visszafordíthatatlan méreteket öltő környezkárosodás és a közelgő strandszezon fenyegető rémével. Felesleges műanyag-felhasználásunk mellett csak alakunk ráncba szedése okoz nagyobb fejtörést – a plogging mindkettőre megoldást nyújt! A feladat egyszerű: amikor leközelebb futni indulunk, vigyünk magunkkal egy gumikesztyűt, aminek segítségével az utunkba akadó szemetet felszedhetjük, és a legközelebbi kukába dobhatjuk. Ez a futás szempontjából is üdvös dolog: amíg szemét és kuka után kutat tekintetünk, addig sem sajgó lábunkra vagy ziháló légzésünkre figyelünk. Észrevétlenül tudunk így egyre hosszabban és egyre többet futni. Ráadásul lábunkba további erőt önthet, hogy nemcsak alakunkra, de környezetünkre is pozitív hatással vagyunk.

Ha inkább a terepfutást kedveljük, akkor sem kell hanyagolnunk a ploggingot. Nincs elszomorítóbb, amikor a természet lágy ölén futva lépten-nyomon palackokba, cigicsikkekbe botlunk. Bár itt szemetest találni valószínűleg nehezebb lenne, hátizsákunkba vagy kezünkbe vihetünk egy lebomló szemeteszsákot, amibe belegyűjtjük a talált „kincseket”. Természetesen a túrázókra is vonatkozik ugyanez, sétálás közben is felszedhetjük a szemetet.

Ha mi már beleszerettünk a ploggingba, a következő lépés, hogy megismertessük ezt ismerőseinkkel is. Szervezzünk munkahelyi ploggingolást, vagy barátainkat hívjuk el egy kis sportolással egybekötött jótékonykodásra.

Végtelen variációk

Az alapötlet egyébként nem új. Számtalan módot találhatunk arra, hogy kombináljuk a sport egyébként „haszontalannak” tűnő tevékenységét valami igazán hasznossal. Az erőteljes kertészkedés – kapálás, gereblyézés – is kiváló kardió, a tűzifa pakolása súlyemelés lehet, de a takarítást is könnyen sportosíthatjuk. Azt nem is kell mondanunk, hogy a munkába járás biciklivel vagy futással szintén kiváló kombináció, most, a jó idő közeledtével pedig egyre kevesebb kifogásunk lehet rá.

A plogging 2018 egyik legújabb fitneszőrülete, és egyben kiváló példa arra, mivel lehet megfogni a modern fiatalságot. A környezet- és egészségtudatosság kombinálása lesz a fitneszipart követő nagy dobás, ez pedig nemcsak az egyéni, hanem a társas felelősség hangsúlyozására is kiváló. Így hát szemétszedésre, sportolásra, természetjárásra fel!