Otthon

Itt a tavasz – térjünk vissza a természetbe!

Bár tudjuk, hogy még márciusban is könnyen fagyhat, és akár még áprilisban is eshet a hó, azért a legmerészebb tavaszimádók ezen a hétvégén már joggal örülhettek: elolvadtak az utolsó hófoltok is, a nap hétágra sütött, és most már tényleg könnyű elhinni, hogy március közepét írunk.

A hosszú tél után nem csoda, ha súlyos T-vitamin hiányunk van. Nem csoda, testi és lelki egészségünknek is szerves része a friss levegőn töltött idő, erre pedig a hideg időben kevesebb lehetőségünk van. Tavasszal azonban nincs több kifogás, irány a kert, az erdő – mutatjuk, hogyan!

Kertészkedés

Mi is jelezné jobban a jó idő eljövetelét, mint hogy elkezdjük tervezgetni, idén muskátli helyett mit ültessünk a virágládába, és milyen otthon termelt zöldségekkel tegyük frissebbé ételeinket. Előnye ennek a remek tevékenységnek, hogy rengeteget lehet vele foglalkozni még a hűvös, esős hétvégéken is: írjuk össze az ültetési naptárt, találjuk ki, mit hova ültessünk, gyomláljuk ki a tavalyi gazokat, vagy menjünk szemlézni egy virágboltba, mi az idei felhozatal (tudjuk, a muskátli helyett…). A virághagymákat, magokat már most is elültethetjük, hogy a szobában bújjanak ki az első zöld hajtások – aztán majd ha valóban itt a meleg, kiültethetjük őket a szabadba. Ami fontos: a gyereket se hagyjuk ki ebből a mókából: életre szóló közös élmény, amikor végre kedvére turkálhat a földben és piszkolhatja össze magát anya engedélyével.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Futás (és séta)

Biztos, hogy sokan kedvet kapnak a futáshoz a ragyogó napsütés láttán. Valóban élvezetesebb ez a sport, ha nem kell nyolc réteget magunkra húzni, vagy nem a fülledt edzőterem futópadján kell űzni, de ne higgyük, hogy ha egész télen nem tettünk két lépést sem, akkor most simán lenyomunk egy tízest. Ezzel csak (ismét) megutáltatjuk magunkkal a futást, szóval fő a kíméletesség! Ha nem vagyunk edzésben, először célozzunk meg egy kilométer kocogást és egy kilométer sétát – utóbbi alatt nyugodtan fürösszük arcunkat a napfényben, gyönyörködjünk az első virágok, a sáfrány vagy a hóvirág színeiben, egyszóval élvezzük a természetet! Aztán szépen lassan, hétről hétre növelhetjük a futás mennyiségét és gyorsaságát is.

Napfényes ebédidő

A márciusi napon még biztos nem fogunk pecsenyére sülni, ezért ha tehetjük, a legmelegebb időben, dél körül legyünk kint. Használjuk ki az ebédszünetet egy kis napfürdőre: lassan megnyitnak az éttermek kerthelyiségei, foglaljunk itt helyet! Ha otthonról visszük az ebédet, csomagoljunk mellé egy plédet is, és üljünk ki egy közeli parkba megenni – a plédet azért még jólesik magunkra csavarni, ha csak ücsörgünk egy padon.

Kávézó helyett

Valljuk be: a téli barátnős programok és randevúk elég egysíkúak tudnak lenni, hiszen legtöbbször bent ragadunk egy étteremben, kávézóban. Itt az ideje ezen változtatni! Kérjük a kávét elvitelre, és sétáljunk vele egy nagy kört! A fővárosban erre kiváló terep a budai vár vagy a Várkert Bazár – innen beláthatjuk az egész várost! Természetesen a Margitsziget örökzöld példa, de délebben maradva a Kopaszi-gát is igazi édenkert a természetfüggőknek.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Erdőjárás

Ideje leporolni a túrabakancsot, elővenni a széldzsekit, és bevenni az erdőt! Kerítsünk egy térképet a közelben található túraútvonalakról, és hétvégén fedezzük fel őket! Azért még öltözzünk fel alaposan, mert az erdőben hideg lesz, és a csúszós, sáros lejtőkkel is vigyázzunk, de nincs nagyszerűbb érzés, mint este kipirultan, fáradtan, de élményekkel tele hazaérni.

Vigyázat!

Ha lelkesen vetettük bele magunkat a tavaszba, de egy hét múlva ólmos fáradtságot, kedvetlenséget tapasztalatunk magunkon, akkor valószínűleg ledöntött minket a tavaszi fáradtság. Vitaminhiányos, edzetlen szervezetünk ugyanis nehezen kezeli hirtelen megnövekedett aktivitási szintünket. Az ellenszer: multivitamin, sok nyers zöldség és gyümölcs, valamint minőségi alvás! A szabadban mozgást pedig ne hagyjuk abba, hamarosan túllendülünk a holtponton!