Otthon

Filléres otthoni cipőszagtalanító módszerek

Most, hogy közeledünk a jó idő felé, testünk egyre jobban izzadni kezd majd. Még aki nem is hajlamos a túlzott verejtékezésre, annak is kellemetlen érzést és szagot hagyhat maga után a cipője egy-egy melegebb napon. Ne törődjünk azonban bele ebbe, hanem próbáljuk ki az alábbi cipőszagtalanító módszereket!

A cipőszagot leggyakrabban baktériumok okozzák, amelyek a nedves, átizzadt cipőben rendkívül gyorsan elszaporodnak. Tavasszal és nyáron ez nagyon gyakran okoz problémát, különösen akkor, ha zokni nélkül viseljük a balerinacipőket. Bárhogy is legyen, érdemes egy próbát tenni az alábbi módszerekkel!

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

  1. Szódabikarbóna: szórjunk belőle egy kicsit a cipőbe vagy a szandálra este, hagyjuk benne reggelig, majd öntsük ki belőle, mielőtt felhúznánk.
  2. Esszenciális olajak: cseppentsünk 2-3 cseppet egy illatos esszenciális olajból a cipőnkbe, majd helyezzünk bele egy darabka papírt is. Hagyjuk benne néhány órán át, majd vegyük ki.
  3. Narancshéj: miután felfrissítettük magunkat egy kis naranccsal, ne dobjuk ki a héját. 1-2 szeletet tegyünk belőle a cipőbe, és hagyjuk benne éjszakára.
  4. Újság: bármilyen furcsán is hangzik, ha nincs más otthon, szimpla újságpapírral is csökkenthetjük a cipőszagot. Tömjük ki jól vele éjszakára!
  5. Teafilterek: a filteres fekete tea elpusztítja a szagért felelős baktériumokat a cipőben. Tegyünk 1-1 filtert forrásban lévő vízbe néhány percre, majd várjuk meg, mig kicsit kihűl és lecsöpög, aztán helyezzük a lábbelikbe egy órára.
  6. Kávézacc: töltsünk meg egy pár régi, használaton kívüli zoknit egy fél csésze zaccal, csomózzuk össze a végeit, és éjszakára tegyük őket a cipőbe.