Otthon

Hogyan gondozzuk a szobanövényeinket, hogy tavasszal új életre keljenek?

Bár tavasszal és nyáron mutatják meg teljes pompájukat, a növényeket télen is ápolnunk, gondoznunk kell, hogy egészségesek, szépek maradjanak.

Legtöbbjük a lakás egy hűvösebb szobájában telel éppen, és egy cseppet sem bánják ezt. Odakint elfagynának, de a szoba vagy az üvegezett télikert, sőt az ablakpárkány hidegét jól bírják. Nekik, még a trópusi növényeknek is, a nappal és az éjszaka hőmérsékletváltozása fontosabb, mint a néhány hónapig tartó hidegebb időjárás.

A kevesebb több

Télen nemcsak mi emberek vagyunk tétlenebbek, álmosabbak, hanem az egész természet. A visszavonulás, a pihenés, a szunyókálás időszaka ez, a növények békésen gyűjtik az erőt a tavaszhoz, nedvkeringésük lelassul, kevés kivételtől eltekintve nem hoznak virágot vagy nagyobb zöld hajtásokat. Pihenjünk velük együtt, nem kell agyontáplálni, sőt, agyonöntözni sem őket. Nem most van az ideje az átültetésnek sem – kivéve persze leeséses vagy háziállat-katasztrófa esetén.

Fotó: iStock.com/ petrenkod

Fotó: iStock.com/ petrenkod

Hagyjuk a tápoldatot!

Ha már tavasszal és nyáron – amikor a növények kint vannak, de legalábbis ezernyi kerti teendőnk van – elfelejtjük tápoldatozni a növényeinket, télen duplán pótolnánk a kimaradást, de semmi szükség rá. Ráérünk akkor adni nekik egy adagot, amikor márciusban egyre többet süt a nap, és a levegő is kezd felmelegedni.

Öntözzünk óvatosan!

A túlöntözés számtalan virág rothadását és halálát okozta már. Télen a visszavonultság miatt a növények nem szeretik a túl sok vizet, de persze azt sem, ha megfeledkeznek róluk egy sarokban, és havonta egyszer jutnak csak az éltető folyadékhoz. Arra ügyeljünk, hogy mindig csak a földet locsoljuk, és ne az egész növényt, mert legtöbbjük ilyenkor nem szereti, ha a leveleik is nedvesek lesznek. S hogy mit tegyünk, ha túlöntöztük, vagy épp kiszárítottuk a földet? Utóbbi esetben állítsuk a növényt egy tálnyi vízbe, és hagyjuk, hogy felszívjon annyit, amennyire szüksége van. Ha a túlöntözés miatt sárga, rothadó levelek fogadnak, reménykedjünk, és hagyjuk száradni a növény földjét, esetleg tegyük napfényesebb helyre.

Ha elutazunk

Teljesen normális, hogy időnként növényeinket egyedül hagyjuk, jól meg is vannak, de főleg akkor, ha egymás mellé helyezzük őket – társaságban gyorsabban telik az idő. Ha aggódunk a föld kiszáradása miatt, erre az időre tegyük árnyékosabb helyre őket, a sok növény együtt a hűvös helyen jobban megtartja a páratartalmat. Ha egy hétnél hosszabb időre hagyjuk el a lakást, és nincs növényszitterünk, használjunk öntözőgömböket, ezek dekoratívak és hasznosak is.

Fotó: iStock.com/IPGGutenbergUKLtd

Fotó: iStock.com/IPGGutenbergUKLtd

Bízzunk a természetben!

A növények nagyon ügyesen ki vannak találva, és ha el is rontunk néhány dolgot, általában túlélik hibáinkat, ahogy az időjárás szeszélyeit is. Legyünk összhangban a természettel, kiránduljunk sokat, figyeljük meg a zöldeket természetes környezetükben, és akkor a növényeink igényeire is jobban ráérzünk.

Ismerjük meg a növényeinket jobban!

Ha ne tápoldatozzunk és ne ültessünk át, hát mit kezdjünk tél végi unalmunkban a növényeinkkel? Itt az ideje – a tavaszi tervezgetésen és magvásárláson, no és palántanevelésen túl –, hogy jobban megismerjük, milyen zöldeket tartunk otthonunkban. Vegyük elő kertészeti könyvünket, s ha már minden tudományos információhoz hozzájutottunk, nyugodtan beszélgethetünk is a növényeinkkel. Ettől még nem leszünk őrültek, hiszen régóta tudjuk, hogy az állatokhoz hasonlóan a növények is kommunikálnak, csak nem szavakkal, hanem illatokkal, azaz kémiai anyagok kibocsátásával, energiákkal, leveleik mozgásával. Azok a növények, amiket szeretnek, óvnak, és gyakran beszélnek is hozzájuk, általában egészségesebbek és erősebbek a többieknél. Meghálálják a figyelmet.